Recept: Perfekt päron med frästa nötter, russin ädelost och shiso

Om du finner ett perfekt päron finns det bara en ska att göra: Ät det som det är rakt upp och ner. Konstra inte till det. Om du hittar två perfekta päron kan det här mycket väl vara det bästa sättet att servera dem. Päron och shiso är nämligen en smått magisk kombination. Faktum är att det här är ett av mina bästa recept i år.

Perfekt päron med frästa nötter, russin ädelost och shiso

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 2

Tid: 15 minuter

Shiso hittar du på t ex Asian Market eller andra asiatiska affärer. Både den gröna och den lila varianten fungerar. Om du inte får tag i fin kraftig shiso kan du ersätta med en tesked nålstunt strimlat citronskal eller ingefära. Gott det också men på ett annat vis. Då ska du vända ner dessa i smöret precis före du vänder ner det andra hackade. Kryddblandningen kan ersättas av färdig fem kryddor. Om päronet saknar syra kan det vara gott med några droppar fin sherryvinäger på.

  • 2 perfekt mogna päron
  • 50 g perfekt mogen ädelost t ex roquefort
  • 8 pecannötskärnor (ev valnötter)
  • 1 msk ljusa russin, gärna stora reginarussin
  • 6 stora shisoblad, ca 6 cm långa
  • 2 msk smör
  • Kryddmix:
  • 1/3 tsk sichuanpeppar
  • 1/2 tsk anis
  • 1/3 tsk kanel
  • 1/3 tsk farin
  1. Stöt kryddorna och farinet fint i mortel.
  2. Dela och skiva päronet tunt utan att ta med kärnhuset. ät upp alla fula småbitar. Arrangera på två små tallrikar. Smula över osten.
  3. Strimla nötter russin och shiso fint. Blanda med kryddorna.
  4. Hetta upp smöret i en liten tjockbottnad kastrull på högsta värme tills det blivit ljusbrunt. Vänd snabbt ner hacket. Dra kastrullen av plattan om det behövs. Bryn 10-20 sekunder under omrörning till shison är krispig och det doftar underbart.
  5. Skeda snabbt gojset över päronen. Ät bums.

Kommentarer

8 svar till ”Recept: Perfekt päron med frästa nötter, russin ädelost och shiso”

  1. Fnak

    Vad kan man ersätta sichuanpeppar med om den nu inte går under annat namn och är vanligt förekommande i större butiker. Här i obygden är det nog kört iaf.

    Tänkte göra detta, men utan komjölksosten (etiska anledningar). Möjligt jag tar i sojaost för att få lite samma koncistens. (redwood, av de man får tag på i sverige är de enda goda ostarna)

  2. Ojojoj, det här receptet känns som att det utan någon som helst konkurrens är det godaste jag läst på mycket, mycket länge. Shit vad duktig du är! (Och vad avis jag är att jag inte kom på det först!) :-)

    Kram och trevlig helg!

    /En (inte så) hemlig beundrare. :-)

  3. Fnak: Handla när du är i en större stad. Hela kryddor håller sig länge. Jag skulle använda garam masala annnars, det finns i Kockens sortiment.

  4. Anna B

    Det här kan annars vara ett alternativ för kryddshopping i obygden: http://borgebykryddgard.jetshop.se/ Vi säljer ganska mkt av dem i butiken, roligt komplement till Kockens och Santa Marias serier.

  5. Fnak

    Lisa: Har allt utom det jag tog upp. Garam blir säkert gott det med, men just pepparn jag undrade över. Har bara eko garam med lite väl mycket kryddnejlika i.

    Anna B: Tackar, ska kolla upp det. Beställer via biofood, men deras sortiment är säkert inte lika bra på kryddor.

  6. Stefan Essen
  7. Stefan: Jag har redan testat de där grejorna i parti och minut på krogen och är inte så där jätteupphetsad.

  8. Linda Liedgren

    Herregud!

    Bland det bästa jag smakat på länge. Åt just nu detta som en “apetizer” innan vår middag bestående av diverse asiatiska smårätter och jag har ju svårt att tro att resten av maten kommer vara i närheten av denna underbara päron kombination. Tack för ett riktigt bra recept!