Produkttest: grönsakssmördeg

Grönsakssmördeg i smakerna tomat & basilika, spenat och morot från Hälsans kök

Betyg: 5/5 

När ett mejl om Hälsans köks nya grönsakssmördeg dök ned i inboxen kliade jag mig minst sagt i huvudet. Hälsans kök är ju mest känt för sina torra och lite småtrista vegoprodukter, och det här lät minst sagt märkligt. Smördeg med 50% grönsaker låter vid första tanken som en riktigt knäpp idé – fullt i klass med kalciumberikad juice och sugrör med jordgubbssmak – eftersom själva lockelsen med smördeg är att det är en smörstinn frasig fettbomb. Men samtidigt var det för udda för att inte testas, så jag såg till att få lite produktprover. Och efter ett par dagars intensivt smördegsätande kan jag konstatera att mina farhågor kom på skam, och det med råge.

Grönsakssmördegen innehåller som sagt 50% grönsaker och finns i smakerna spenat, tomat & basilika och morot. De sagda grönsakerna hamnar föredömligt nog på första eller andra plats i innehållsförteckningarna vilket innebär att Hälsans kök har klämt in en hel del grönsaker, och inte bara som ett slags sundhetsalibi. Dessutom finns en mängd andra grönsaker med, samt ärt- och cikoriafiber och den enda E-ingrediensen är det harmlösa stabiliseringsmedlet xantangummi som nog behövs för att hålla ihop klabbet.

Men grönsaker i all ära, degen ska ju bete sig som smördeg också. Och till min förvåning gör den faktiskt det. Degen puffar upp ganska fint (om än inte lika mycket som vanlig smördeg) har en bra frasighet och smular bra. Den känns tillräckligt fet för att göra skäl för namnet smördeg utan att den verkar oljig. Den enda nackdelen är att grönsakstillsatsen gör att degen lätt bränns, men lite aluminiumfolie över degen avhjälper det problemet.

Men det viktigaste av allt är förstås smaken, och det är här grönsakerna verkligen briljerar. Spenatsmaken är allra bäst: fräsch, klorofylligt pepprig och ganska stark. Jag börjar genast fantisera om att göra små små korgar av degen och fylla med gubbröra.

Tomat- och basilikadegen har en fin tomatsmak med lagom balans mellan sötma och syra, men basilikasmaken kunde gott varit lite mer framträdande – nu är den nära nog obefintlig. Men gör man små rullar fyllda med  getost eller kanske pesto för att hjälpa upp basilikasmaken blir det ett trevligt tilltugg till soppor eller drinkar.

Smördegen med morot är den som har minst grönsakssmak, moroten anas mest som en liten aromatisk sötma i degen, vilket inte bara är av ondo eftersom den därmed passar bra till söta små bakverk. Jag gjorde små piroger fyllda med färskost, kanel och  en klick apelsinmarmelad och resultatet blev bra. Dessutom är färgen väldigt läcker, en knallorange morotsbomb som piggar upp höstmörkret.

Sammanfattningsvis är grönsakssmördegen en riktigt positiv överaskning och slår faktiskt vanlig smördeg i smak, även om den inte har riktigt lika bra bakegenskaper. Använd den inte för att rasa i vikt – nyttig är den inte, det är fortfarande en hel del och säkert transiga fetter i den – utan för att den är god!

Nu hoppas jag bara på fler smaker – får man föreslå en rotselleri- och palsternacksvariant att använda till svamppaj och kanske en lite hetare paprika och chipotlevariant?

Kommentarer

8 svar till ”Produkttest: grönsakssmördeg”

  1. Men så roligt att höra! Jag undrade också när jag fick pressmeddelandet, men det lät ju helt klart intressant. Jag gillar inte vanlig smördeg sådär värst, definitivt inte färdigköpt, så jag ska testa de här varianterna :)

  2. Låter ju lattjo.

    Jag skulle vilja föreslå en variant med jordärtskocka och timjan.

  3. Karin w

    Såg smaskens ut det där,kul för “uppfinnarna” !

  4. Men varför detta härdade vegetabiliska fett? Dumt dumt.

  5. Jag fick faktiskt positiva vibbar men tänker inte ge en produkt med härdat vegfett full pot. Kanske bakar under dagen eftersom jag vabbar.

  6. Anne: Jo, det låter ju märkligt…

    Kristoffer: Ja, det lät som en hit faktiskt!

    Jenny&Lisa:_ Nja, jag håller väl egentligen med om att det är trist att de slänger i härdat vegetabiliskt fett. Men samtidigt är smördeg ju ingenting som någon äter mängder av (hoppas jag i alla fall!), så jag är beredd att se genom fingrarna med det i det här fallet. Och jag kan förstå att de inte använde smör, eftersom många i deras kundkrets är veganer…

  7. Hälsans Köks produkter tillverkas på Västbanken, på mark ockuperad av – Israel.

  8. Jinge: Det visste jag faktiskt inte – och det är ingenting jag vill stödja! Tack för upplysningen.