bun kabab

Pakistanska hamburgare, nä nu skämtar hon va?

“Skridsko-mint” konstaterade Magnus mitt i en tugga bun kabab, vilket visade sig betyda spiskummin. Men med munnen fylld av den pakistanska motsvarigheten till Big Mac är det inte lätt att tala klarspråk.

Och nu undrar ni förstås varför i hela världen jag bestämde mig för att laga något så pass obskyrt att det knappt går att hitta recept på det? Jag skulle kunna koppla det till att Magnus bott ett halvår i Rawalpindi, men vore att se mönster där inga mönster finns. Jag råkade bara se ett par obskyra klipp för ett par månader sedan, och sedan dess har jag tänkt på det om inte dagligen, så i alla fall flera gånger i veckan.

Men det var först i veckan då jag rotade i skafferiet, som jag förstod att jag hade ett nästan fullt paket chana dal. Hux flux insåg jag att det var onödigt att åka längre än till ICA för att skaffa övriga ingredienser. Hela gårdagen var jag i ett nästan elektriskt tillstånd och fullkomligt rusade hem från jobbet in i köket i lycklig längtan efter att få leka med köttfärs och kryddor.

Med sådana högt uppskruvade förväntningar borde mina bun kabab enligt dramaturgins regler blivit en rätt ordinär eller till och med misslyckad maträtt. Men tji fick ni! Det blev några av de godaste burgare jag ätit. Hetkryddiga, lagom mjöliga och ändå köttiga nog att tilltala karnivoren i mig.

Hurvida de är speciellt autentiska är ju en annan femma, men ärligt talat… Spelar det någon roll? Det är nog rätt få av oss som kommer semestra i Karachi den närmsta tiden, så det är svårt att få en sjysst jämförelse. Och med tanke på hur få recept det verkar finnas på nätet tycks det vara svårt att få bun kabab-wallas att lämna ifrån sig de hemliga recepten till oss matbloggare på andra sidan jordklotet.

PS Om ni oroar er efter att ha läst receptingredienserna kan jag meddela att Magnus fick persilja i stället för koriander i sin halva av chutneyn.

Bun kabab

Receptmakare: namn på receptmakare

Portioner: 4 (2 burgare var – de går åt!)

Tid: 24 timmar (inklusive blötläggning av chana dal)

Hittar man ingen chana dal går det alldeles utmärkt att ta burkade kikärter i stället. Nötköttet kan bytas ut mot lamm- eller kycklingfärs om man föredrar det. Podina chutnee, eller mintchutney kan ersättas med valfri annan chutney. Här hittar du en hel uppsjö varianter. I en av videoklippen ovan har de något som ser ut som imli chutnee, eller tamarindchutney som det heter på svenska.

  • 300 g nötfärs
  • 1 1/2 dl chana dal
  • 1 kokt potatis
  • 1/2 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk neutral olja eller ghee
  • 1 msk kalonji
  • 1 msk garam masala
  • 1/2 tsk cayennepeppar
  • 2 tsk salt
  • ghee eller neutral olja till stekning
  • 4-6 ägg
  • podina chutnee:
  • 2 gröna spanska peppar och 2 jalapeño (eller en grabbnäve av någon annan chili)
  • 1/4 gul lök
  • 2 vitklöksklyftor
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 1 kruka mynta
  • 1 kruka koriander eller 1 kruka persilja
  • 1 tsk salt
  • till servering:
  • hamburgerbröd
  • några skivor gurka
  • 2 strimlade rödlökar (låt gärna strimlorna dra i en stor bunke kallvatten innan så blir den mildare)
  • ketchup
  1. Skölj och rensa chana dal noggrant. Blötlägg ungefär ett dygn. Koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 40 minuter.
  2. Finhacka lök och vitlök och fräs den gyllene i fettet. Maka åt sidan och tillsätt garam masala, kalonji och cayennepeppar. Låt fräsa ytterligare någon minut och blanda sedan samman allt.
  3. Blanda chana dal och potatis i en stor bunke. Mixa eller stöt samman till en jämn smet och rör sedan ned lök- och kryddfräset. Massera in köttfärs och salt till en jämn smet. Forma till 8 burgare.
  4. Gör chutneyn: Hacka chili, lök, vitlök och kryddörter. Mixa samman med övriga ingredienser till en jämn smet.
  5. Stek burgarna 4 åt gången i en stor panna och lägg dem åt sidan när de är klara.
  6. Vispa samman äggen (börja med 4 ägg och ta fler efterhand) med en skvätt vatten och häll ut en liten omelett i den varma stekpannan. Lägg burgaren mitt i. När ägget börjar stelna slår du in burgaren i ägget genom att lyfta upp omelettkanterna och vika dem över burgaren. Här kan du se hur du gör. Upprepa med alla burgare.
  7. Dags för montering. Rosta eller stek bröden. Rejält med chutney på, sedan rödlök sedan burgare. Några skivor gurka på och sedan lite ketchup.

Kommentarer

7 svar till ”Pakistanska hamburgare, nä nu skämtar hon va?”

  1. zelda

    Jamen jösses, det här kändes som junk-food i dess bästa form. Skulle tro att maken blir lyrisk om jag lagar detta.
    Gäller bara att hitta kalonji och chana dal. Men det borde väl finnas i någon välsorterad butik här i Göteborg.
    Tack för all inspiration!!

  2. Helt fantastiskt!
    Så himla bra med videolänk så man ser exakt hur det ska gå till. Mer kokskola på youtube!

  3. Detta var burgare värda ett fett inlãgg, snacka om schysst recept som inte en kotte försökt sig pã hittills. Måhända är du först i Sverige?

  4. Kurt

    Står det någonstans bland receptingredienserna hur mycket köttfärs det är?

  5. zelda: i göteborg går det nog att hitta! Och maken blir nästan garanterat lyrisk. Och du också.

    Ulrika: Tack! Och sådana här videor är helt genialiska, det håller jag med om!

    mikaela: Ja, jag är nog först i sverige, misstänker jag. :)

    Kurt: Sorry, det hade lyckats falla bort ur receptet. Men det är ordnat nu!

  6. Detta recept förmörkade min söndag men kommer kanske att förgylla nästa ;-)

  7. Hej Margit.
    Jag har ett bra tips på ett bra recept på en sås som man kan ha till fisk, lax bla.
    Sydkustens laxoströra
    Majonnäs
    Rökt lax
    Yoghurt
    Ost
    Purjolök
    Kryddor

    Jag köpte röran färdiggjord så jag vet inte hur mycket av allt man ska ha i, jag antar att man får testa sig fram. Laxen och osten var i mindre bitar/riven. Purjon var skuren i mindre bitar…

    Jag köpte röran på Smyges Fisk rökeri I Smyge, http://www.smygerokeri.se/
    Kram Lina