Äppelsky med sherryvinäger

receptmakare: lisa förare winbladh

Portioner: 2

Tid: 10 minuter

Busenkel men raffinerad sås som passar till viltfärsbiffar, tjälknöl eller stekt röding. Enbären får fin och rund smak när de rostas.

  • 3 enbär
    5 svartpepparkorn
    1 stort syrligt svensk äpple
    1 msk smör- och rapsolja
    1 msk kinesiska wolfberries eller torkade tranbär, i värsta fall gula russin
    1/3 tsk kanel
    1/2 -1 msk farinsocker
    1/2 msk konc kalvfond
    1 msk sherryvinäger
  1. Rosta svartpeppar och enbär i torr panna på medelvärme under omrörning tills de ändrat färg och doftar riktigt rostat. Stöt fint i mortel.
  2. Tärna äplet i sockerbitsstora bitar. Låt skalet sitta kvar om det är vackert. Hetta upp fettet och bryn äpplet. Rör ner de stötta kryddorna när äpplet börjar få färg. Stek i någon minut och rör sedan ner torkade bär, kanel och socker.
  3. Slå på 1 dl vatten när äpplet är vackert brunt. Sänk värmen. Slå på fond och vinäger. Låt puttra ett par minuter. Smaka av.