receptmakare: lisa förare winbladh
Portioner: 2
Tid: 10 minuter
Busenkel men raffinerad sås som passar till viltfärsbiffar, tjälknöl eller stekt röding. Enbären får fin och rund smak när de rostas.
- 3 enbär
5 svartpepparkorn
1 stort syrligt svensk äpple
1 msk smör- och rapsolja
1 msk kinesiska wolfberries eller torkade tranbär, i värsta fall gula russin
1/3 tsk kanel
1/2 -1 msk farinsocker
1/2 msk konc kalvfond
1 msk sherryvinäger
- Rosta svartpeppar och enbär i torr panna på medelvärme under omrörning tills de ändrat färg och doftar riktigt rostat. Stöt fint i mortel.
- Tärna äplet i sockerbitsstora bitar. Låt skalet sitta kvar om det är vackert. Hetta upp fettet och bryn äpplet. Rör ner de stötta kryddorna när äpplet börjar få färg. Stek i någon minut och rör sedan ner torkade bär, kanel och socker.
- Slå på 1 dl vatten när äpplet är vackert brunt. Sänk värmen. Slå på fond och vinäger. Låt puttra ett par minuter. Smaka av.
