Yoghurtsås med saltad citron, lök och rostade spiskummin

receptmakare: Lisa Förare winbladh

Portioner: 4-6

Tid: 15 minuter

Den här såsen åt vi till Johans sagolika friterade fisk och en mycket god apelsinsallad som ni får recept på i morgon. Jag tycker att det behövs torkad frukt i någon av rätterna man äter till för att det sursalta ska bäras upp av någon djup sötma. Aprikoser eller ljusa russin funkar bra.

  • 1/2 msk hel spiskummin
  • 1/2 tsk svartpepparkorn
  • 3 dl tjockyoghurt
  • 1 msk god olivolja
  • 1/2 dl mycket finhackad saltad citron
  • 1/2 dl mycket finhackad schalottenlök
  • 1 tsk socker
  1. Rosta spiskummin och pepparkorn i torr het panna tills det börjar dofta och spiskumminen skiftar i färg. Tippa snabbt upp i mortel. Låt svalna något och mortla till grovt pulver.
  2. Vänd samman alla ingredienser. Om du vill ha en helt slät kräm kan du köra såsen med stavmixer. Låt stå och samla smak minst 10 minuter. Gärna mycket längre.