receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: 4-6
Tid: 15 minuter
Den här såsen åt vi till Johans sagolika friterade fisk och en mycket god apelsinsallad som ni får recept på i morgon. Jag tycker att det behövs torkad frukt i någon av rätterna man äter till för att det sursalta ska bäras upp av någon djup sötma. Aprikoser eller ljusa russin funkar bra.
- 1/2 msk hel spiskummin
- 1/2 tsk svartpepparkorn
- 3 dl tjockyoghurt
- 1 msk god olivolja
- 1/2 dl mycket finhackad saltad citron
- 1/2 dl mycket finhackad schalottenlök
- 1 tsk socker
- Rosta spiskummin och pepparkorn i torr het panna tills det börjar dofta och spiskumminen skiftar i färg. Tippa snabbt upp i mortel. Låt svalna något och mortla till grovt pulver.
- Vänd samman alla ingredienser. Om du vill ha en helt slät kräm kan du köra såsen med stavmixer. Låt stå och samla smak minst 10 minuter. Gärna mycket längre.