Receptmakare: Margit Richert, Julita Walinska och hennes mamma samt kokboken Kuchnia Polska
Portioner: 8
Tid: 1 timme
Det här blir en fantastiskt god, syrlig soppa som verkligen är värd att prova även för de kufar som är skeptiska till polsk mat.
Vill man göra soppan helt vegetarisk byter man ut hönsbuljongen mot motsvarande mängd vatten som man blötlagt en rejäl näve karljohan-svamp i. Det är egentligen mest korrekt eftersom katolicismen förordar fastemat på julafton. Men då både Julita och hennes mamma insisterar på hönsbuljong gör jag som de säger.
Egentligen ska den här soppan göras på spad från mjölksyrade rödbetor, men på City Gross och i polska butiker finns ett koncentrat av märket Krakus som är alldeles utmärkt.
(Men vill man syra sina egna rödbetor gör man som följer: ett kilo rödbetor strimlas, kokt ljummet vatten hälls på så det knappt täcker och en skiva rågsurdegsbröd smulas ned. Täck med en ren handduk och låt fermentera 3-4 dagar. Det silade spadet blandas sedan ned i soppan.)
- 1 liter hönsbuljong (jag kokade min av 2 kokhöns, men något kilo kycklingvingar funkar också bra)
- 1 liter vatten
- 2 dl rött vin
- 1stor gul lök
- 1 palsternacka
- 1 kilo rödbetor
- 3 klyftor vitlök
- 1 halv citron (ekologisk)
- 1 msk torkad mejram
- 1 flaska borszcz-koncentrat eller spad från syrade rödbetor (se ingressen)
- lite honung
- en skvätt ättika
- salt, svartpeppar
- till servering
- uszka
- färsk mejram
- Häll buljong, vatten och rödvin i din största kastrull. Koka upp.
- Under tiden skalar du lök, rödbetor och palsternacka och skär dem i slarviga kuber (de ska silas bort sen, så strunta i snyggheten!). Lägg bitarna i buljongkastrullen allteftersom.
- Krossa vitlöksklyftorna och släng i dem också. Skiva citronen och tillsätt den också. Krydda med mejram.
- Ge allt ett uppkok och låt sedan sjuda tills grönsakerna är riktigt mjuka, ca 45 minuter. Sila sedan av grönsakerna i en silduk och tryck ut så mycket vätska du kan (men inte så mycket att det börjar tränga igenom rödbetsmos!).
- Koka upp soppan på nytt, tillsätt barszchkoncentratet och smaka av soppan med honung, ättika, salt och svartpeppar. Det ska bli syrligt men inte surt.
- Servera soppan med uszkas och lite färsk hackad mejram.