Alldeles speciellt varmt känner jag för maträtter som står helt på egna ben. Inga tillbehör krävs, bara pynt. De tenderar att vara väldigt vardagsvänliga, och väldigt goda. Goda på den nivå där kläderna är finare, där måltidsdrycken inte är mjölk och där bestickföringen är värdig och återhållsam. Signifikant gott, har jag kallat sådan mat tidigare, då gällde det kålpudding.
En sufflé kan vara en sådan rätt. Det görs inte så många suffléer längre, förutom i mattävlingsprogram där det viktigaste verkar vara att den ser ut som en kockmössa efter bakningen, inte att den blir god. Man får lätt intrycket att det är komplicerat att laga till en sufflé och att man alltid skall ha ångest för att den inte skall lyfta sig tillräckligt i ugnen. Men vem vill egentligen äta en kockmössa? Och förresten är det nästan omöjligt för en sufflé att inte lyfta sig, om man nu inte klantar sig något ofattbart.
Vad gör en sufflé egentligen? Vi lämnar efterrätterna därhän och håller oss till det savorösa köket. Då är en sufflé ofta nåt i den här stilen: en ganska stärkelsestabbig bechamelsås som stabiliserats med äggula, som blandas med något ätbart (ost, svamppuré, etc) och som fluffas upp genom att hårt vispad äggvita vänds ner precis innan bakningen. Sufflén skall bakas i en smord form med raka kanter och man gör nog klokt i att låta ugnsluckan vara under bakningen, men att sufflén skulle kollapsa så snart man gläntar på luckan är bara inte sant. Den kan sjunka ihop lite, men reser sig igen när ugnen blir varm igen. Jag har aldrig misslyckats med en sufflé, och som ni vet är det inget speciellt med mig.
En savorös sufflé är lite som en fluffig pudding. Den fisksufflé jag lagade häromdagen, med förkokt torsk och risottoris, blev också väldigt fiskpuddinglik till smaken men med den nästan porrigt luftiga och lätta konsistens som är en sufflés egentliga existensberättigande. Dessutom får man hälla smält smör på den. Inte konstigt att den gick åt. Och den var roligare att göra än fisk med äggsås som ändå innehåller samma ingredienser, strängt taget.
Idag blev det en annan allt-i-ett-rätt. Jag blandade kabanoss och champinjoner (tärnade och stekta) med halvkokt grötris, citronskal och timjan och fyllde brösthålan på en kyckling. Jag tror inte att den var ekologisk, men den var åtminstone död. Jag kryddade kycklingen med citron och salt och knöt in den i en stekpåse och körde den på rätt låg temperatur för att vara en kyckling, 125 grader, men höll den å andra sidan där i två timmar. Tanken var att riset skulle ångas färdigt inne i kycklingen och suga upp all fågeljuice som annars riskerade att gå till spillo. Visst fungerade det, och dessutom ypperligt. Något recept blir det inte, men ta med er principen och experimentera med era favoritsmaker.
Man kan säga att kycklingrätten var en uppföljning av ett tidigare inlägg där fågeln bakades in i ett degskal. Det frågades i kommentarerna om man kunde använda en stekpåse istället för deg, och det kan man. Förmodligen finns det bara fördelar med det. Åtminstone till vardags. Kycklingen får ju färg genom stekpåsen, bara en sådan sak.
Väntar ni också på våren? Den drar verkligen benen efter sig. Nå, även i limbo finns det liv, och minnet av vinterns strypgrepp ömmar allt mindre. Häromdagen flög en skvadron gäss norrut några meter ovanför mitt huvud, i perfekt formation men med dålig smygdisciplin. Deras glada transponderstötar fyllde upp hela eklandskapet och bar med sig ett bud från varma södern: håll ut! Det tjattrar i alla buskar och treåringen pekar lätt ut blåmesar, talgoxar och gråsparvar och har inga problem att skilja koltrasthonan från hanen. Ingen tussilago har jag sett än, men mårornas gurkskalssmakande toppskott går att hitta lite överallt. Det finns numera ljus på morgonen och det väcker ungarna okristligt tidigt. Jag såg en nässla i fårhagen för några dagar sedan. Tecknen hopar sig. Håll ut!
Min närvaro och min energi behövs på helt annat håll en tid framöver, så det blir ett rätt sporadiskt bloggande under våren. Men när livet bjuder citroner så finns det bara en sak att göra: salta in dem, hyvla dem riktigt tunt och blanda med lika tunnhyvlad fänkål och olivolja till den godaste sallad som står att finna till halstrad fisk. Håll ut!
Kommentarer
8 svar till ”Allt-i-ett-mat, och så hej på en sväng”
Tack för rapporten. Kul att det fungerade med stekpåsen.
Vi håller ut! Lycka till på det där andra hållet :)
Rapporterar från Skåne:
Vårlök, snödropp, krokus, hänge på hassel och al, gott om miniblad ytterst på kaprifolen vid ytterdörren, koltrastsång i skymmningen, blå scilla tittar upp härochdär, doft av blöt jord och den allra första tussilagon såg jag i lördags på en vägbank utanför Örtofta ( N Lund).
Avvaktar dina framöver sporadiska rapporter, alltid med stort intresse. Hoppas att dina “citroner” smakar sött i alla fall efteråt.
Har f.ö. själv kryddat Påsksnapsen med citronskal. Inte mumma men störtgott ändå!
Take care!
Åh, som egenföretagare kommer jag sakna ditt sällskap på fikapauserna (även om det mest är du som står för kontakten…). Men lycka till på den andra färden! Själv föredrar jag onekligen fänkål framför salta citroner, men okejdå, jag kan ge kombinationen en chans. ;-)
Jag försvinner inte (hoppas jag), blir bara en lite sämre bloggare ett tag. När bladen börjar komma i skogen kan jag nog inte hålla mig längre.
Det är lustigt det här med att blogga. Jag har skrivit om det förut, det är lite som att stå och deklamera något från en scen ut i en becksvart salong. Man har ingen aning om någon lyssnar, om det är tomt eller fullpackat. Det blir lätt envägskommunikation. Jag får ta på mig det, att inläggen inte är speciellt inbjudande. Som man deklamerar får man svar…
“…att inläggen inte är speciellt inbjudande….”
Not Quite So, bäste PJ! Många läser men få svarar. Det hör väl till gamet, antar jag.
Runt -98-99 höll jag dagligen och stundligen till på Passagens “ålderskonferns” 35-an. Tror att det var typ 75 – 100 000 nedladdningar av sajten per dygn när den var som populärast men det var högst 50 st som skrev något regelsbundet. Jag har icke en suck om hur många sidor som laddas ner per dygn från Taffel. Ett par tusen kanske?? Det är så lätt att bara läsa. Att även svara med några egna ord är svårt för många. Man skall ju både våga och ha något att säga.
Att du inte kan se hur många som sitter därute i salongsmörkret har icke ett dyft att göra med värdet i det du skriver. Vi är åtskilliga som läser varteviga ord du skriver!
Keep on rocking!
Instämmer till fullo med ThomasJ här ovan!
Tack Thomas och Emma, era ord värmer!