Bäst just nu!

Hallå, hallå? Ja, det är jag! Minns ni mig fortfarande? Som vanligt har jag jobbat lite för mycket och när jag inte har jobbat har jag haft händerna fulla med världens mest förunderliga treåring. Jag skulle kunna tråka ut er i evigheter med alla märkvärdiga ting min unge hittar på, men det är väl för maten ni kom, va? Här är en liten bästa-lista med saker som gör mig lycklig just nu, helt utan inbördes ordning.

Kombucha. Jag hade ju tänkt skriva om brygden här. Men vad ska man göra när någon sinnessvag redaktör erbjuder en reda pengar för att skriva om denna bisarra dryck? Ni får vackert ta och snoka upp senaste numret av White Paper om ni vill läsa mer. Jag citerar mig själv för att ni ska förstå vad ni missar:

“För mig är den gastronomiska upplevelsen av combucha nämligen slående lik den av de fysiologiskt berusande naturviner jag lärt mig älska. Samma stökiga smakspektrum. Oinsmickrande burdust, med en fräschör av vinäger, sunkighet som av strumpor som fått torka för långsamt i en fuktiga källare och som i bästa fall mer än väl kompenseras en  spretig mångfald fruktiga och blommiga aromer. Smultron, citrus och midsommarblomster. Smaksatt med ingefära balanseras sunkigheten samtidigt som ytterligare en smakdimension adderas, vilket gör den lättare att ta till sig för nybörjare.”

För några dagar sedan korkade vi upp den första flaskan hembrygd kombucha som min man fått till. Inte perfekt, lite för söt, lite för distinkt sting av ättiksyra. Men enormt lovande.

Stockholms just nu bästa krog om man ser till smak per krona? Lilla ego, förstås! I alla fall av de ställen jag ätit på. Det är lätt att ta min vän Tom Sjöstedt för en virrpelle som lever högt på charm. Men tillsammans med krogkumpanen Daniel Räms presterar han precisionsmatlagning på högsta nivå till kvarterskrogspriser. Jag älskar krocken mellan informell miljö och oklanderlig matlagning. Missa inte förrätten på svamp och kyckling – ett litet mirakel av kontrasterande texturer och balanserad umami med kycklingens bästa bit, skinnet, som kontrasterande knusper. Alldeles förträffliga vinval av servisen och uppsluppen stämning. Kvarterskrog i city blir nog inte bättre än så här.

I Malmö är det just nu kanske pyttekrogen DubbelDubbel som ger mest valuta för pengarna. Burdus asiatisk vardagsmat utan minsta finlir men mycket smak. Deras avsmakningsmeny kostar mindre än en varmrätt på en medioker huvudstadskrog. Missa inte heller Taffel-Robins krog, Från tryne till knorr, som han driver med flickvännen Agnes. Skam till sägandes har jag inte varit där, men jag har ätit Robins egensinniga mat och gillar ni excentriskt naturnära är det ett ställe för er.

Alltid i kylen: Calippos chilisardeller. Finns bland annat på Ica Kvantum. Köp största burken. Gör du inte av med den är det faktiskt något fel på dig.

Picard, den franska frysmatkedjan, räddade livet (eller i alla fall förståndet) på oss under vår segslitna köksrenovering. Färdigmaten är den mest ätbara som skådats i svenska frysdiskar. Och även nu när vi lagar maten själva har vi alltid en låda canneloni med spenat och ricotta i frysboxen för att gardera oss mot svackor. Återkommer med lista på våra favoriter. Djupfrysta kronärtskockbottnar och -hjärtan, smördeg som gör skäl för sitt namn och en del andra godsaker är numera stapelvaror i vårt kök.  Numera har vi alltså ett superstort kök och jag börjar med små intima matlagningskurser hemma till våren.

Att dricka? Lär er fylla i Systembolagets formulär för direktimport och beställ “Lisas låda” från Vin&Natur. Eller några andra finingar. Just nu är jag särskilt förtjust i det vita vinet La Bodice som doftar exakt som passionsfruktsyoghurt. Så fort jag petat i mig några flaskor till och lärt känna det på allvar ska jag blogga om det.

Vad ni ska läsa? I nya tidningen Äkta mat hittar ni många av oss gamla Taffel-skribenter. Tidningen rattas av gamla Gourmet-chefredaktören Anna Michelsson som smart nog valt att anställa redaktören Joachim Stokstad, som nördar loss med köksapparater och snickrar fyndiga rubriker. En prenumeration är bästa julklappen för matnörden i ditt liv.

Ytterligare ett stressmoment: Många av mina recept från Sydsvenskan sammanställs i skrikande stund för att komma ut i bokform till sommaren.

Kommentarer

5 svar till ”Bäst just nu!”

  1. Lena

    God jul på dig!

  2. I början av augusti började jag göra egen kombucha, och sedan dess har jag gjort otaliga omgångar. Dricker dagligen ett glas och tycker att jag mår bra av det. Men nog är den där drycken lite oberäknelig, den kan variera i smak trots att jag gör på samma sätt. Vet inte hur du gör din kombucha, men så här gör jag min. http://kjerstismatochprat.blogspot.se/2013/08/gora-egen-kombucha-inte-alls-sarskilt.html
    Tycker den blir både fräsch och god.

  3. Lars Martin

    ‘Små intima matlagningskurser’ hoppas jag annonseras här.Repar mod och ser fram emot :-).

  4. Måns

    Matlagningskurs!!! Jag är på!