Jag har köpt en råsaftcentrifug idag, hon heter Melissa, hon är nästan lika snygg som Melissa Horn, hon är stark, hon gör precis vad jag vill att hon ska göra… i alla fall hittills.
Vi hade en råsaftcentrifug på såväl Portal Fosc som på Oaxen, men jag har aldrig riktigt kännt att den har uttnyttjats till sin fulla potential. Själv försälskade jag mig i råsaftcentrifugen utan att ens ha använt en när jag satt i matsalen på Mistral förra året. “………att dricka till” var det hetaste som man kunde skriva på en meny. Om Fredrik visste om det är jag i alla fall säker på att han struntade fullständigt i det. I alla fall, att dricka till i just det här fallet, till halstrade pilgrimsmusslor, råa smögenräkor och torkade rotfrukter, var en fullkomlig och magisk juice på rotfrukter och pilgrimsmussla. Där och då visste jag att råsaftcentrifugen och jag hade en framtid tillsammans.
Dagens erfarenheter av mitt nyförvärv är följande: Juicerna blir överlag väldigt söta, rotfrukter är söta och sötman sitter i mångt och mycket i juicen. Palsternacksjuice är väldigt sött men mycket gott. Rotsellerijuice har en jordig beska, intressant. Palsternacka och rotselleri fungerar utmärkt tillsammans. Rödbetsjuice ser ut som blod, skalen ger en jordigare ton. Lökjuice är brutalt, jag börjar gråta när jag dricker, obehagligt fränt och skarpt. Drick inte lökjuice. Ska bryna löken nästa gång och se om det finns någon juice kvar att centrifugera ut. Pepparroten får kanske den klaraste vätskan. Pepparrotsjuicen är intressant men kompromisslös. Drick inte under några omständigheter lökjuice blandat med pepparrotsjuice.
Pilgrimsmusslan då. Tanken har slagit mig att köra den i centrifugen också. Är det någon som har erfarenhet av att köra fisk, skaldjur eller kött i en råsaftcentrifug? Annars tror jag stenhårt på att deglacera en stekpannan efter halstringen av pilgrimsmusslor och blanda med råjuice från palsternacka och rotselleri för en klockren dryck. Nu har jag inga pilgrimsmusslor och de jag sett i regionen inbjuder inte till inköp.
Kommentarer
8 svar till ”Betraktelser av en råsaftcentrifug”
Jag och råsaftaren har en het kärleksaffär. varnar faktiskt just idag för kålrotsjos, inte fagert nånstans. Rödbetsfavoriten: http://njutmaten.blogspot.com/2010/04/beet-juice.html
Pilgrimsmusslejuice och köttjuice-låter som vegetarianens mardröm ;) Ser den gråtande vegon framför mig “Jag trodde det var granatäppeljuice eller grapejuice-den såg sådär fräsch ut-men det var köttfärsjuice! Jag vill tvätta munnen med nagellacksremover! Det är det enda som kommer få bort smaken”
På något sätt känns en varning nästan mer attaraktiv än en rekomendation :) Har en bit kålrot i lådan. Rödbetor rules!
Anna: Jag tror inte jag vågar köra köttstycken i maskinen min, men en mussla tycker jag den borde klara av….. Min favorit är annars den glupska men oskyldiga servitrisen som såg en stor kula vad som kunnat vara vanilsglass med chokladsås överringlat. Chokladsåsen var god, men skar sig möjligtvis mot det uppvispade grisfettet. En stor sked rumstempererat grisfett istället för en stor sked kall vaniljglass.
Jag lider med servitrisen-mycket av det vidriga i sådana händelser är ju just att hjärnan ställt in sig på något annat än det som kom. T.o.m annars goda saker blir vidriga i det läget.
Hon förtjänade det :) Eller jag ångrade mig lite….
Brunkålsjuice måste vara toppklass!
Garnera med mynta!
// Ordförande
Grejen med att centrifugera brun kål eller brynt lök eller dylikt är ju att stora mänger vatten redan försvunnit så man får ut försvinnande mängder juice. Spontant känns inte brunkål och mynta som kombo of the month…..
Jag ska prova en intressant välkomstdrink imorgon. Lökjuice + Minttu … ‘what doesn’t kill you, makes you stronger’ :P