Varför stoppa i sig wienernougat, trippelnötter och marsipan till jul, när du kan få en Manhattan direkt i chokladen?
Till jul äter vi oss feta så vi klarar oss ända till påska. Nu ska vi slafsa i oss sylta, skinka, skrämmande mängder sill, julkorv, ost, bröd… och en ansenlig mängd choklad. Julgottsproduktionen har alltid varit ett kärt nöje i casa Karlfeldt, men varje år svär jag över att vi inte köpt silikonformar så att vi kan gjuta paraliner med lite lösare innehåll. I våras mötte jag och min hustru våren i Wien. I denna konfekt- och bakelsestinna stad kunde man i princip inte gå in i en affär utan att mötas av en uppsjö betydelsefulla pryttlar och apparater för ett lyckat bak eller chokladmakande. Där fanns berg av silikonformar. Ett par olika varianter fick åka med i resväskan hem. Det gladdes vi åt nu till jul, inte minst min familj så slapp mina nu traditionsenliga svordomar och raseriutbrott på grund av avsaknad av silikonformar.
Så, då var det dags att “sprita” ner marsipanen rejält i år. Och, varför nöja sig med att bara slå i Cognac, rom eller Cointreau? Istället blev det cocktails som snällt fick åka i marsipan och smält choklad. Och skepp o hoj så gott det blev.
Ber om ursäkt att jag ger så dåliga måttangivelser, men jag är övertygade om att ni hittar en balans som passar just er.
Cocktailpraliner med marsipan
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Krämig marsipan med din favoritcocktail – rakt upp på gottebordet!
- Choklad (Välj efter smak. Jag brukar köra nånstans runt 65%)
- Mandelmassa/marsipan
- Sprit till de cocktails du vill ha på gottebordet
Smält chokladen i vattenbad.
- Fyll silikonformarna med choklad.
- Häll ut chokladen så att det bara återstår ett tunt lager choklad på insidan av formarna.
- Låt stelna i kylskåp.
- Blanda valfri cocktail som du tror blir mumsig i pralinen (jag körde Manhattan och Negroni).
- Riv mandelmassan/marsipanen fint.
Häll några centiliter av din cocktail över mandelmassan/marsipanen. Konsistensen ska bli ungefär som en lös gröt.
- Ta ut dina silikonformar med den stelnade chokladen.
- Lägg cocktailsmet i varje chokladskal.
- Täck över botten på dina praliner med ett lager choklad.
- Låt stelna.
De här pralinerna blir ytterst delikata. Jag gjorde min Manhattan på bourbon, så de härliga vanilj och ektonerna dansar glatt in i munnen tillsammans med krämig marsipan och bitter choklad.
Cocktailpraliner med tryffel
Receptmakare: Johan Karlfeldt
Mjuk tryffel med bett.
- 150 g choklad (plus chokladen som behövs till själva pralinskalet)
- 25 g osaltat smör
- 3-4 cl cocktail efter smak
- Smält chokladen till pralinskalet i vattenbad.
- Fyll silikonformarna med choklad.
- Häll ut chokladen så att det bara återstår ett tunt lager choklad på insidan av formarna.
- Låt stelna i kylskåp.
- Blanda valfri cocktail som du tror blir mumsig i pralinen (jag testade Daquiri, Kamikaze och Jamaica-Sweden Sour, bra syra som bryter chokladen).
Smält chokladen till tryffeln.
- Klicka i smöret och rör till en slät smet.
- Häll i din cocktail och rör runt.
- Klicka upp tryffeln i pralinskalet.
- Täck med choklad.
- Låt stelna.
Skål! Och God Jul!