Mormors kvarlämnade receptsamling ligger i en pappkartong, säkrad med en lång skidrem. Den är packad med pärmar och recept främst rivna ur veckotidningar som Hemmets Journal, Hemmets Veckotidning och Allers. Dubletterna är många, där finns nog ett hundratal olika men liknande smörgåstårtor och flera recept på småpajer, sirapslimpor och kräftströmming. I lådan finns mängder av recept på rätter och kakor och bakverk som vi aldrig fick se men som mormor ändå klippte ur. En del recept har någon annans handstil, andra har namn som “Märtas bröd” och ibland har mormor skrivit en uppmuntrande kommentar i marginalen: “bra!”. Där finns även gamla anteckningsböcker där hon med sin snirkliga handstil skrivit ner basrecept, förmodligen från en svart tavla i skolan. Receptsamlingen är som ett collage över en del av mormors liv.
I midsommar fick jag äntligen ta tag i denna skatt, och det tog mig inte mer än en kvart att hitta receptet på Monas tårta, den enkla sommarkaka jag skrivit om tidigare. Det hade satts in på hålat papper i en speciell pärm där många andra mormorsklassiker fanns. Det är det enklaste kakrecept jag sett, jag var fel ute i mina tidigare spekulationer. Tårtan består av ett visp på ägg och socker som gräddas länge i ganska låg värme. Ytan smälter samman till ett marängkrispigt lager som kollapsar då kakan tas ur ugnen.
Jag lagade till tårtan på landet och vi åt den med mammas plommonsylt och vispgrädde, och jag mindes genast hur den skulle kännas i munnen, hur mormor gjorde den. Kakan bidrar med sötma och konsistens men är för enkel för att stå för sig själv, den kräver sina tillbehör. Givetvis fick Lilja smaka tårtan och även om hon inte kände till tårtans betydelse för oss så åt hon den med god aptit, och utnyttjade flera gånger det lilla ord hon lärt sig använda under midsommarhelgen: mer!
Senare tog jag en promenad i nattljuset. Uppe på berget satt sparvugglorna och visslade men annars var allt stilla och tyst. Doften från nattviolerna i diket längs bilgrusvägen var tung och den blandades med den dämpade kakafoni av blomsterlukter som en sommarnatt runt midsommar kan bjuda på, och förstås den råa nattluften som börjar rulla in från gärdena så snart solen gått ner. Det blått silade ljuset och tystnaden odlade ett vemod av sån kraft att det kändes som om hjärtat skulle slitas ur kroppen. Jag tänkte på mormor. Jag tänkte på vad hon drömde om egentligen.
Mormor dog 88 år gammal för några år sedan från ett liv där hon passat upp på andra, som barnflicka, hembiträde, städare, hemmafru och mormor. Född i statarfamilj under ganska knappa förhållanden. Morfar köpte stugan i Närkes Kil då mamma, enda barnet, var flicka. Vi tre syskon var på landet så ofta vi fick och var så mycket för oss själva på somrarna att vi blev folkskygga när det kom vuxet folk dit. Mormor och morfars kök och stugan på landet har alltid varit samlingsplatser för familjen, och systerns Felix skolades snabbt in i den traditionen. Lilja fick aldrig träffa mormor, men stortrivs på landet med våra gamla leksaker och alla gräsytor.
Mormor hade knappt tio maträtter som roterades, och kakfatet såg nästan likadant ut varje gång. Det var så vi ville ha det vi barnbarn, vi ville ha ris och curry, pannbiffar, stekt makrill och porterstek, chokladrutor och mandelkubbar, Monas tårta och kajsakakor. Vi dömde experiment och utvidgningar av repertoaren hårt. Bara några få recept från mormors urklippssamling passerade nålsögat och hamnade på matbordet. Men hon fortsatte att klippa ut, och att drömma.
Jag vet inte vilka drömmar mormor hade. Jag tror inte heller att de bara rörde mat, men jag ser receptsamlingen som en metafor. Hon fortsatte att klippa ut recept långt efter det att hon inte vågade förnya sig längre, även om vi andra vid det laget inget hellre ville. På ett av de sista urklippen poserar Leif Mannerström på en relativt nytagen pressbild.
Tankar som kommer till mig då jag går mina kvällspromenader rinner till som vatten sipprar in i en tömd brunn och är till hälften vemod, till hälften inspiration. Stillheten och det blå nattljuset krävs för att jag skall höra mina tankar, men sluter jag ögonen är det helt andra bilder jag ser framför ögonen: Lilja på landet i kvällssol, helt uppslukad i nuet där hon springer runt och sluter cirklar i sin pyjamas.

Monas tårta, originalet
REcEpTMAKARE: Edla maria kling, lånad från anonym mona
5-6 personer
Förberedelser: 10 minuter, 60 minuter i ugnen
Kräver sylt eller bär samt grädde.
-
3 ägg
-
3 dl strösocker
-
2 msk vetemjöl
-
2 msk potatismjöl
-
1 tsk bakpulver (jästmjöl i mormors recept)
-
Smör till formen
-
Vispa äggen och sockret tills sockret smält och smeten fluffat upp.
-
Rör ut bakpulvret i mjölet och vänd ner alla torra ingredienser i äggvispet.
-
Häll ut i smörad form, ca 26 cm.
-
Baka i 150 graders ugn, i mitten, en timme.


Kommentarer
12 svar till ”Den riktiga Monas tårta, och vad drömde min mormor om egentligen?”
Det där var det vackraste jag läst på väldigt länge, tack Peter! Nu sitter jag (för första gången, perverst nog) och gråter efter min mormor som jag aldrig förmådde uppskatta när hon fanns.
Men för att jag inte ska låta helt hjärtlös: mormor blev dement och dog när jag var 13 och upptagen med att upptäcka killar på den lokala campingplatsen. Hon var mest en börda som sen försvann. Så upplevde jeg det då. Trots att jag sedan dess läst mormors självbiografi som visar på en betydligt komplexare kvinna än vad jag kunde förstå då.
Men hjälp vad jag vill ha min snälla mormor – balettdansösen och hela kalmars hatobjekt för att hon var både slående vacker och utländska – och alla hennes ryska recept tillbaka.
Ja tänk att du äntligen fick tag på Monas tårta efter allt letande och testande av recept som inte riktigt har uppfyllt din mormors. Då jag inte var där när den bakades, väntar jag med spänning på att få provsmaka den.
Gitto: det gömde sig ingen receptpärm i det hon lämnade kvar? Sådana skatter som går förlorade. Det låter annars som en spännande mormor, ingen bullbakare?
Lisa: på fredag skall du få smaka den. Om du vill.
Peter: Nej tyvärr fanns ingen receptpärm, bara sparade anekdoter:
Mormor åt stora tallrikar a-fil med sill, hackade rödbetor, saltgurka och andra inlagda saker.
Och hon gjorde pelmeni och svamp- och risfyllda piroger som jag ätit i min mors tolkning.
Det är allt. Óch det är rätt hemskt.
Åh, Edla är ett så vackert namn! Min farmor var också statarbarn, ett hårt liv.
(och min farmor åt grynkorv och fläskben: http://njutmaten.blogspot.com/2009/11/rarakans-atertag.html)
Fläskben kunde vi få om vi var där på en inofficiell middag, själva åt mormor och morfar ganska enkla middagar. Fläskben och citronsås redd med äggula, det var gott det.
När min älskade extrafarmor (farmors syster) dog 1 januari i år fick jag ärva hennes receptsamling. En rik skatt med tidningsurklipp, gamla välanvända tejpade anteckningsböcker med slitna och fläckade sidor där hon skrivt in sina egna favoriter, lappar från väninnor med recept etc. Fortfarande är sorgen så stark att jag inte kunnat gå igenom allt än, men recepten är det finaste arvet jag kunde få. Hon var en stark kvinna, konditor med eget bageri i många år, en riktigt bra förebild. Mina matminnen med Naime är många och starka, och jag har stor respekt för hennes matkunnande. I himlen äter du nog dina vaniljhjärtan nu, Naime…
Jag undrar ibland vad den här generationen skall lämna efter sig? En lapp där det står “kolla min blogg, där är alla recept”? Det fysiska med en urklippslåda eller pärm skall inte underskattas.
Börja klippa, klistra och skriv, alla ni därute!
Herregud Närkes Kil!!! Därifrån kommer ju jag!
Då kanske vi setts inne på Vedlunds, utan att veta om det?
Möjligt, men jag handlade i Frösvidals lanthandel så länge den fanns kvar. Ägaren till Vedlunds är klasskamrat till mig. Så jag är nog ett antal år äldre än du. Jag kommer inte från själva “centrum” utan från en gård ca 5 km utanför Kil, mot Frösvidal till. Jag gick i skola i Kil förstås, då på 60-och -70-talet var det ju avfolkningsbygd innan folk började flytta ut permanent till sina sommarstugor i Klockhammar.
Jag bor sen 22 år tillbaka på västkusten men överlever inte utan morötter och potatis från Mellösa med omnejd.
Snart åker jag “hem” för att hämta mina barn som just nu besöker mormor (som handlar hos Vedlunds) och för att göra ett hjärtslitande besök på Kils kyrkogård och pappas grav. Så vacker och välskött den kyrkogården är med “utsikt” över Kilsbergen.