En bagladys bekännelser
Varför har vi en så torftig doggybag-kultur i Sverige? Ingen tjänar ju på att du antingen äter dig så mätt att magen står i fyra hörn, eller att restaurangen måste slänga din halvätna middag. Jag ber om doggybag så ofta jag kan, och har aldrig mötts av irritation från restaurangens sida. Däremot blir det dubbel glädje när jag slipper laga mat dagen efter och får njuta av gott krogkäk ännu en middag.
När jag jobbade på kafé under nittiotalets jättemuffin-era brukade jag försöka övertala gästerna att ta med sina halvätna muffins hem, men jag fick bara nekanden och misstänksamma blickar tillbaka. Även pizza är en sådan rätt som många har svårt att klämma ner en hel, men det ryktas att Primo Ciao Ciao på Söder i Stockholm föregår med gott exempel och trugar på sina gäster resterna att ta med hem.
En trevlig trend på doggy bag-himlen upptäckte jag häromveckan på Frantzén/ Lindeberg som förser alla sina gäster med en liten frukostpåse (innehållandes minifralla, marmelad, müsli och chokladtryffel) när notan är betald. Fast dessförrinan hade jag redan lyckats tigga till mig hamburgerkartonger i miniformat och fyllt dem med biskvier, praliner och annat smått och gott jag inte orkat äta upp.
Kommentarer
Så rätt du har, jag har nog aldrig tänkt på miljö aspekten i doggy bag fallet. I och för sig är jag en av dom med näst intill oändlig magsäck och brukar nästan aldrig lämna saker på tallriken, men jag förstår precis vad du menar. Miljön så väl som ekonomin hos båda parter (du och restaurangen) vinner på att du tar med dig dina egna rester hem.
Åh, jag avundas dig din oändliga magsäck! Många storätare brukar irritera sig på att man får så små portioner på finkrogar, men själv tycker jag att det är toppen. Fast det är ju lite motsägelsefullt att ju dyrare måltid, desto mindre portioner. Om vi ser på motsatsen, är det okej att be om påfyllnig av sås, potatis och liknande på en restaurang om man fortfarande är hungrig?
Sist jag var ute och åt fick vi in ett jättelass mat men då talade de snällt om att allt vi inte orkar äta får vi med hos hem i doggybags. Vi avslutade kvällen med 2 stora fina doggybags som delades inom sällskapet.
Klimat, ekonomi och spara tid - doggybagen blir om man har tur, är lat och har kort om tid, dessutom en liten måltid där man nästan slipper att göra något, bara en aningens uppvärmning och ibland fix fantasi.
Sidor