Apple

Fallen Cox Orange Delight

Vad gör man med ett halvt ton fallfrukt? Dricker upp det!

Fyra veckors frånvaro från trädgården på Ven sätter sina spår. Utresa i fredags och hårt arbete under lördagen. Väl på plats fick jag en allvarlig bipolär sisyfosupplevelse. Sist vi var där så spenderade jag 90 minuter på att räfsa upp halvruttna äpplen. Nu låg där ett nytt lass och väntade på att bli komposterade… Suck. Efter några minuter med räfsan i hand slog det mig att även om en hel del av frukten såg ut att ha levt några hårda dagar, så borde man väl kunna göra något med den. Dricka upp den!

Plockade på mig två kassar finfin fallfrukt och begav mig till svärföräldrarnas hus (beboeligt, till skillnad ifrån vårt) för att göra äpplejuice (jag vägrar säga äppeljuice, vet inte varför). En tämligen stor köksapparatsarsenal till trots, så finns ingen råsaftcentrifug att finna i huset, varför jag fick hitta en annan metod.

MosEfter ett antal varianter så kom jag till slut fram till en hygglig god metod. Äpplena skars i rejäla bitar och fick sedan fara med skalet före rakt ner i en matberedare på speed. Fruktbitarna fick snurra runt så pass länge att de i det närmaste transformerats till “crunchy” äpplemos. Sen var det bara att sleva upp geggan i en hederlig gammal potatispress. Några kraftiga kläm och vips började skålen fyllas med Ganges-brun juice. Oj så bra det blev.

PressSkulle gissa att jag pressade ner två kilo äpplen som i slutändan blev en knapp liter juice. Barnen tyckte att juicen var god, men att den luktade äckligt. Således serverades den med näsklämma. Vi andra hällde sprit i. Det fungerade det med.

Så, vad kunde vi då hitta på för att få en frisk äppledoftande cocktail att stjälpa i oss innan älgsteken stod på bordet? Calvados kändes obligatoriskt för att få till en kraftig smak av äpple. Bourbon fick åka i för att få till lite ek och vanilj. Citronjuice för att få upp syran till en rimlig nivå. Apricot brandy fick bistå med sötma och fruktig kropp. Sen äpplejuicen. Den nypressade. Testade lite olika proportioner, men kom snabbt fram till att äpplejuicen fick användas med försiktighet. Smaken av äpple blev väldigt tydlig, men skapade samtidigt en något fadd smak om man inte kompenserade med Bourbon och syra från citronen. Hittade snart en skön variant som kombinerade elegans med höstiga frukttoner och en stadig kropp.

Ska till Ven till helgen igen och lär väl då mötas av ytterligare ett halvt ton fallfrukt. Den dricker vi upp!

Cox Orange Delight

Fallen Cox Orange Delight

Receptmakare: Johan Karlfeldt

Kompostera inte fallfrukten. Blanda med sprit och drick upp!

  • 3 cl bourbon
  • 2 cl Calvados
  • 2 cl äpplejuice (hemmapressad)
  • 1,5 cl citronjuice
  • 1,5 cl apricot brandy
  1. Plocka fallfrukt.
  2. Pressa fallfrukt.
  3. Blanda fallfruktjuice med övriga ingredienser.
  4. Skaka med mycket is.
  5. Sila upp i väl kylt cocktailglas.
  6. Garnera med äppleskal.

Skål!