Fattig man gör så gott han kan
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"8158","attributes":{"class":"media-image alignnone size-full wp-image-1121","typeof":"foaf:Image","style":"","width":"640","height":"640","alt":"pappaalpomodoro"}}]]
Jag älskar restmat. Det finns något alldeles särskilt driftigt och husligt i att ta tillvara det man redan lagat och göra nya rätter av det gamla som tilltalar en i övrigt rätt okänd ordentlig husmorsdel av mig. En hel del rätter blir ju bättre av att göras i förväg, som grytor, men jag syftar nu inte på sånt utan mer på att göra fuskcassoulet av resterna av julkalkonen eller bangbangkyckling med resterna från söndagens grillade. På intet sätt blir det här sämre än ursprungsrätterna heller.
Det finns en del klassiska italienska rätter som helt och hållet handlar om restmatlagning. Man gör köttbullar av kött som tillagats någon annan dag, man gör soppa av gammalt bröd. Exakt. Gammalt bröd. När vi kom hem i söndags låg en kvarlämnad limpa från vår snälla inneboende, liksom en hel påse tomater. Då var ju menyn redan klar.
Pappa al pomodoro, tomatsoppa med gammalt bröd
Receptmakare: isobel hadley-Kamptz
Portioner: 4
Tid: 40 minuter
Det här är klassisk fattigmansmat, av billiga råvaror och är dessutom rätt snabblagat och veganskt.
- 1 rejäl limpa nån dag gammalt vitt bröd, gärna surdeg men det behövs inte
- 2 burkar plommontomater
- 2 stora vitlöksklyftor, skalade och skivade
- 4 stora mogna tomater eller flera mindre
- 3 dl vatten
- salt
- peppar
- socker
- 2 msk + 1,5 dl olivolja
- en bunt basilika
- Skålla de färska tomaterna och ta bort skinnet (gör ett kryss på toppen, häll på kokande vatten, låt stå en halv minut, dra av skinnet). Kärna ur dem (det här kan man hoppa över)
- Hetta upp 2 msk olivolja till medelvärme, ha i vitlöken, fräs utan att det tar färg i ett par minuter.
- Ha i tomaterna plus burktomaterna (häll bort det mesta av vätskan från de senare). Puttra stillsamt i 30 minuter.
- Späd med vatten, ca 2-3 dl. Smaka av med salt, peppar och socker.
- Skär bort det mesta av skorpan på brödet.
- Koka upp soppan. Ha i brödet i stora bitar, sänk värmen, rör runt så att brödet absorberar vätskan. Ha i mer vatten om du vill, men det ska vara tjockt.
- Riv ner basilikan. Ha i ca 1- 1,5 dl god olivolja efter smak.
- Låt stå någon minut och dra åt sig smakerna innan servering.
Kommentarer
Kan bara instämma. Så oändligt mycket godare än det låter på de något torftiga ingredienserna. Viktigt dock att surdegsbrödet inte är av den där riktigt sega, nästan glasiga sorten utan mer porös så att den luckras upp. Tycker jag i alla fall.
Sidor