borstj

Fragment och piroger

Jag kan inte föreställa mig hur det var för min mormor Olga att som tonåring komma till Kalmar från Tjeljabinsk. Allt jag vet är att hon på fotografiet vi har hemma på byrån nästan går igenom bilden. Stora mörka ögon med täta fransar, kysstäck mun, det långa håret som en suddig gloria runt ansiktet. Händerna sedligt knäppta över klänningen. Jag kunde titta på det fotografiet i timmar som barn, men jag kunde inte överhuvudtaget inte koppla samman denna unga flicka med den kortklippta dam som kom med kokolor (gräddiga kolor med en ko på omslagspappret – köpta taxfree på flyget från Kanarieöarna) och alltid utbrast “Men angelotjik, vilka finesser!” vad än mamma dukade upp.

Jag minns inte mormor väl, och sanningen att säga sörjde jag henne inte när hon dog. Jag var tretton och mitt uppe i mitt metamorfos från en lillgammal fläskfia till den rökande punkare jag envisades med att vara. Mormor hade gått in mer och mer i sin demens och mot slutet var hon bara jobbig. Som tonåring är man motpolen till åldrandet och dödet, man är fullt upptagen med sitt tillblivande.

Så här många år senare kan jag drabbas av en intensiv saknad. Inte efter mormor. Men en saknad över att inte fåttt att ha fått lära känna henne. Att jag aldrig frågade. Att jag aldrig intresserade mig. Att så lite av det ryska arv som borde varit mitt föll på min lott.

Desto dyrbarare blir de små skärvor jag lyckats samla på mig. Pasja till påsk, kalla surmjölksbaserade soppor, mormors parfym, den lilla brytningen och hur det luktade i jordkällaren vid sommarstugan Kullen där frysboxen med glasspinnarna fanns. Hur det alltid saknades en bit i mormors pussel vi barn lade på övervåningen. Hur trasmattorna lämnade märken mot knäna. Glasskålen full med sockriga polkagriskarameller – den med luftbubblan i, den som långsammare än en människa skulle kunna förstå färdades uppåt eftersom glas är en trögflytande vätska. Var det morfar som berättade det? Mormors vällagda hår, brunfärgat, perfekta lockar som inramade ett ansikte som jag nu i efterhand insett är så likt min brors.

Det är inte mycket. Brottstycken av minnen. Kroppskänslor och vaga ögonblicksbilder. Doftfragment. Men det är i alla fall något.

Ryska köttfärspiroger

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: massor

Tid: 2 timmar

Enkla piroger som är fantastiska till soppa. Bit huvudet av pirogen och skeda ned lite buljong i den ångande fyllningen så är lyckan gjord.

Är man lat går det alldeles utmärkt att göra 2 stora piroger. De bör i sådana fall gräddas ca 25-30 minuter i 200 graders ugnsvärme. Då kan man även blanda fyllningen med ett ägg så att den håller ihop bättre när man skär upp den i portionsbitar.

  • Deg:
  • 50 g jäst
  • 4 dl lättmjölk
  • 25 g smör
  • 1 ägg
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • ca 11 dl vetemjöl
  • Fyllning:
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk smör
  • 400 g blandfärs
  • 2 dl kokt ris
  • salt, svartpeppar
  • 1 msk finsmulad smulad torkad svamp, tex karljohan, stolt fjällskivling eller trattkantarell
  • 1/2 dl finhackad persilja
  • 1 uppvispat ägg till pensling
  1. Gör först degen: Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull och blanda ned mjölken. Värm tills allt är fingervarmt.
  2. Lös upp jästen i degvätskan, tillsätt salt, socker och ägg. Blanda i så  mycket mjöl att du får en fast och smidig deg. Knåda väl och låt jäsa övertäckt i 1 timme.
  3. Gör fyllningen: Finhacka löken och fräs den riktigt mjuk i en klick smör. Fräs köttfärsen. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt och rejält med svartpeppar.
  4. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar, ca 10-15 cm i diameter beroende på hur små piroger du orkar och vill göra. Lägg en klick fyllning i mitten av varje rundel, pensla kanterna med ägg och vik ihop till halvmånar. Nagga kanterna med en gaffel och lägg allt eftersom på en bakplåtspappersklädd plåt.
  6. Pensla pirogerna med ägg, gör ett eller två snitt i varje pirog med en riktigt vass kniv. Grädda 15 minuter i mitten av ugnen eller tills pirogerna fått färg.

Kommentarer

13 svar till ”Fragment och piroger”

  1. Ha när jag läser Ryska piroger så blir jag glad. Dessa ska jag testa och göra. Inte ofta man hittar “Russkie” recept! Kul!

  2. Fiffigt med torkad svamp i! Det knepet knycker jag omedelbums.

    1. Matias: Tack!

      Lisa: Jag har torkad svamp i allt nu för tiden, har ju plockat så det räcker över en atomvinter.

  3. Nu blev jag väldigt sugen på att göra piroger.

    Och ser fram emot påskfirande.

    1. Julia: Minns du vårsmöret?

  4. SKOJAR du vad jag minns vårsmör.

    1. så jävla gott.

      1. Ska rota fram det receptet ur gömmorna sen och blogga det

  5. Vilken fin beskrivning av mormor och dina minnen! Jag tror att många och absolut jag själv känner igen sig i att vara trulig tonåring och inte så engagerad när mormorsgenerationen börjar bli rejält gamla.
    Spännande med rysk mat!

  6. Fint skrivet och härligt recept! Tänker på att den sena barndebuten i dag gör att fler kommer att missa sina mor/farmödrar/fäder i deras krafts dagar och som tonåringar tycka att de är ganska gaggiga. Är det det som ligger bakom Granny Chic, återskapandet?

  7. Oskar

    Wow. Menar du att du är barnbarn till Svett-Olga??

  8. Emil O.

    Jag tycker du ska skita i att värma mjölken, knåda i rumsvarmt smör istället för att smälta det och att dra ner den ohyggliga mängden jäst något (så att degen jäser långsammar och bildar mer smak).
    Min mor gjorde alltid något liknande piroger, efter morfars recept, fyllda med mjukstekt gul lök och tärnat rökt sidfläsk som man kan äta som godis. Lettiska tror jag.

  9. Fröken Dill: Tack! Och jo, tonåringar är ju rätt empatistörda över lag.

    Anna B: Tack! Och intressant iakktagelse.

    Oskar: Nänä, så kul ska vi inte ha. :)

    Emil O: Jo, så kunde jag ha gjort, men då hade det inte blivit rätt serru. :) Och din mammas piroger har du pratat om förr, tror till och med jag lagat dem någon gång.