Hagalenskap: Belugalinser
Just nu är jag besatt av linser, Inte minst fasta, fina linser som svarta linser eller de dyrare grönspräckliga puylinserna. Allra vackrast är beluga -inserna som av en smart marknadsförare fått ett namn som förmodligen ökade priset med 25 procent. De här hittade jag på Daglivs, Fridhemsplan, men de finns ofta på saluhallar och fina butiker.
Sjuder du dem försiktigt håller de formen fint och gnistrar inbjudande som just kaviar.Låt gärna ett lagerblad gå med i koket.
Att alltid ha kokta linser i kyl och frys gör det lättare att äta gott och roligare att äta nyttigt. Vi smyger ner dem i tacoröran och i köttfärssåsen ibland utan att det ger upphov till protester.
Idag hamnade de i taginen på kalkonlår som du får recept på i morgon. Jag tror att jag äntligen kommit på ett sätt att laga kalkon som lockar fram det bästa ur pjodden.
Kommentarer
Asså..för att framstå som en köksfrånvänd snabbmatsälskare(vilket ju stämmer till viss del) så måste jag fråga.
jag har en påse med puy-linser, men inga kokinstruktioner eller serveringstips. Hur göra och till vad?
(vill inte Googla, hör det hellre från folk som älskar det).
God Jul,
FFL
varför överfyller fotografer kastruller och dräller saker överallt runtom ?
jag hatar slabbet (som alltid uppstår) och försöker alltid använda behållare o kastruller som är större än mängden...
varför anses översvämning vackert ? tolkas det in genrositet i överflödet ?
bara en stilla morgonundran till en som är i branschen...
:-)
Enkelt svar, käre Henrik. Fotografiet ovan är till för att visa upp en råvara, inte en skål eller kastrull. Eller ens en autentisk matlagningssituation.
Om du fyller ett kärl till hälften visar du inte hur råvaran ser ut och måste plåta "ner"i kärlet vilket gör att du får en platt bild som inte säger något om råvarans form och hur den beter sig. Desutom måste man oftast använda sig av artificiellt ljus.
Genom att arrangera linser runt om får man både en känsla av aktivitet och visar upp linserna från flera olika vinklar. Linserna dominerar bilden mer. I det här fallet får man också en känsla av att de slunkit iväg.
Om jag skulle plåta till en hemkunskapsbok skulle jag nog plåta annorlunda. Jag gillar att det ser lite slarvigt ut.
Kockar gör ofta tvärtom: De lägger upp/brer ut käket på jättetallrikar för att det är snyggt trots att det gör att maten svalnar på nolltid och såsen är supersvår att få upp. Också en uteendefråga. (Muttrade hon morgonsurt ;-))
Åhh, puylinser som är så gott! (Nu blev jag sådär hungrig igen.) De vackra belugalinserna har jag inte provat ännu, men jag har beundrat dem på håll på Daglivs.
(Och förresten, är det inte ett överfyllt decilitermått på bilden, snarare än en överfull kastrull?)
Åh vilka vackra linser! Gissa om jag vill ha. Bara att ge sig ut att leta, men om inte Saltå kvarn saluför dem i sitt sortiment, hugger jag nog i sten.
Kan du jämföra dem i smak med andra linssorter? Vad liknar de?
Ekologiska från Biofood finns i Hötorgshallen, ett halvkilo för 37 spänn. Jag plockade upp dem rätt nyss och har inte hunnit testa, men nu vete sjutton om det inte är dags till lammet i kväll.
Åt mkt belugalinser i London. Är smått besatt av linser.
Brukar använda bräserade kikärtor på samma sätt...de slinker ner i det mesta...
Jag tycker i alla fall fotot var vackert!
Sallad på puylinser är verkligen gott! Blötlägg över natten och koka linserna till de är mjuka (20-30 min), häll av vattnet och låt svalna. Gör rikligt med senapsdressing (olivolja, rödvinsvinäger, dijonsenap, salt, svartpeppar). Blanda lisnerna med dressing, hackad rödlök eller purjolök samt delade små tomater.
Har varit runt halva Malmö idag för att leta belugalinser. Det finns inga sådana att uppbringa i hela stan! Morot och annat brukar ha, men de är slut. Jag behöver dem NU.Det närmsta jag kommit är små linser. Fick besked på att det är samma sak, men jag är tveksam. Tacksam för tips om var jag kan hitta dem.
Kerstin skrev:
Har varit runt halva Malmö idag för att leta belugalinser. Det finns inga sådana att uppbringa i hela stan! Morot och annat brukar ha, men de är slut. Jag behöver dem NU.Det närmsta jag kommit är små linser. Fick besked på att det är samma sak, men jag är tveksam. Tacksam för tips om var jag kan hitta dem.
ps. första adressen blev fel! Sorry!
Det går fint att använda små gröna linser (t ex Risenta) eller Puy-linser. De blir inte lika vackra men smakar och beter sig likadant. var noga med att koka dem exakt lagom länge. Och tänk på att de hårdnar om du förvarar dem i kyl.
Kerstin: Risenta har belugalinser http://www.risenta.se/sv/Vara_produkter/Belugalinser/, vi har dem inne i sortimentet och de borde finnas på ICA Malmborgs i Malmö.
Sidor