Ja, det gör jag! Så ofta jag kan. Helst torra vita från Tyskland och gärna som förra veckan i sällskap med ett trettiotal andra vinnördar över en lunchprovning.
Det finns många “don’t go there” när man kombinerar mat och dryck. Vissa rättesnören är lysande att ha i bakhuvudet när man preppar en middag eller beställer på krogen, till exempel att kryddhet mat funkar dåligt med torrt vin. Andra påståenden är skrönor från stenåldern. Som att sparris och vitt vin smakar blää.
För att understryka det fina med sparris och vin arrangerade den tyska producenten Dr. Bürklin-Wolf en provning på temat “Riesling+Sparris=Sant”. Femton torra rieslingviner från olika årgångar och vingårdslägen hälldes upp till nykokt, tysk sparris med pata negra och parmesan. Gott! Vanligtvis är riesling från området Pfalz rejält fruktiga i en mycket tillmötesgående stil. Men doktorn Bürklin-Wolf’s vinrankor har förmågan att även suga upp mineralitet i sina druvor som gör vinerna stramare, ståliga och mer långlivade. Liksom odlare i Frankrike har firman valt att klassificera sina bästa vingårdar som “premier cru” och “grand cru” vilket är ovanligt men bekvämt för oss som har svårt med tyska vinetiketter.
Mina favoriter till sparrisen den här lyxlunchen var den crème brulee-doftande Pechstein Grand Cru 2002 och den smultronyppiga Jesutiengarten Grand Cru 1999. Båda vinerna har frukten i fokus just nu (rieslingviner har en förmåga att ändra stuk med tiden) och tillräckligt med kraft för att matcha både sparrisrätten det än mer smakrika dilammet som serverades efteråt. Inget av vinerna krockade rent smakmässigt med sparrisen men men ju starkare mineralvibbar i vinet desto mindre lyckorus i gommen för min del.
Myten om att sparris och vitt vin inte skulle gifta sig beror troligtvis på att grönsaken inte fått hjälp på traven i köket. Om du kokar den lätt i citronsaft, skvätter lite olja och saltar med parmesan så funkar det sagolikt! Eller testa några andra skojiga Taffelrecept. Om man ska vara petig så kan ekfatslagrade viner ställa till det med beskan, men strunt i det. Drick det du gillar. Själv öppnar jag gärna någon av dessa tyska juveler:
Joh Jos Prüm Bernkasteler Badstube Riesling Kabinett 2007 från Mosel, Juliusspital Silvaner 2007 från Franken, Emrich Schönleber Monzinger Halenberg Riesling Spätlese 2007 och Georg Breuer Riesling Sauvage 2007 från Rheingau. Dr. Bürklin-Wolf’s viner finns främst representerade på restauranger men går också att beställa genom en privatimport på Systembolaget.
Drick väl!
Kommentarer
7 svar till ”Jaså, du dricker du vin till sparrisen?”
Efter att ha läst detta är jag än mer förväntansfull inför att jag och min gode make skall till Görvälns slott på gourmet-weekend med tema Sparris och Riesling…
Annika, vilken skön weekend ni kommer få! Göran Klintberg (ordförande i Sommelierföreningen) jobbar för Görväln Slott och det är säkert han som satt ihop paketet. Berätta gärna hur det var.
/Alf
Hej Alf, kul att du börjat blogg på Taffel. Insiktsfullt och inspirarande! Kan också uppleva att det kan vara lite trassel om sparrisen inte fått hjälp på traven. Vad tror du det beror på är det umamin som spökar? Tycker också att det har lite med kvaliteten på sparrisen att göra. Riktigt fin färsk sparris funkar oftast bättre. Åt en carpaccio häromdagen med råhyvlad vit sparris till (och en riesling förstås). Hur gott som helst faktiskt.
Hej Pelle, kul att höra av dig. Håller med om att kvaliteten på sparrisen har betydelse. I kombination med vin tycker jag främst det är beskan som är problemet när sparrisen är rå. Men även då funkar det ju med lite olja, citron och salt. Umamin är ju inte heller särskilt vinvänlig men jag upplever den som ett större problem i kombination med röda viner.
Fick precis reda på att följande viner av Dr. Bürklin-Wolf’s viner finns i beställningssortimentet:
88467 Pechstein Riesling trocken 2001, 329.00 kr
81912 Wachenheimer Riesling trocken 2007, 142.00 kr
Övriga kan privatimporteras genom Moestue Grapes.
Sparris-weekendens viner var olika tyska läckerheter från samma importör som Dr. Bürklin-Wolf… Moestue Grape Selections. Menyn var för övrigt riktigt roligt sammansatt och kombinationen med dessa rieslingar en dröm! Riesling + sparris är inte bara lika med sant, det är få saker som passar bättre ihop!
Görväln: det låter underbart! vet du om dem kommer arrangera liknande weekends framöver?