Ofta när jag köper eller bara bläddrar i en cocktailbok, så blir det just en hel del bläddrande. Man tittar lite på bilderna, kollar vilket cocktailurval författaren gjort, läser nån liten snutt om historen bakom Mai Tai (för 19:e gången) sen är det klart. Gary Regans bok The Joy of Mixology fungerar inte så. Vill minnas att jag fick den av min svärmor i fördelsedagpresent för något år sen. När dagen var till ända och alla cocktails var uppdruckna kröp jag till kojs med boken. Jag slog upp första uppslaget och började läsa. Jag slutade inte förrän jag slukat alla 386 sidor. Att läsa en cockailbok från pärm till pärm må låta en smula perverst, men det här är en riktig bok. Författaren har inte slösat gynnsamt utrymme på flådiga bilder, utan ägnar varenda sida åt informativ text.
Vad får man då i sig om man ägnar The Joy of Mixology några ömsinta timmar? Man får en teoretisk känsla för hantverket bakom en perfekt cocktail, samt det viktigaste av allt, en systematik och kategorisering av cocktails. Likt en salongsberusad Linné har Regan givit sig på uppdraget att systematisera hela cocktailvärlden och skapa en lättförståelig och användbar nomenklatur. Har man väl tagit till sig hans tankesätt så är det väldigt lätt att dels komma ihåg hur man mixar olika cocktails, men även att skapa egna fungerande kreationer.
Duos
Två ingredienser – en bassprit och en likör.
Exempel: Black Russian
Trios
En duo till vilken man adderar grädde eller en gräddlikör.
Exempel: White Russian
Fransk-italienska drinkar
Cocktails i denna familj innehåller vermouth av något slag, eller någon liknande produkt t.ex. Lillet Blanc. Den delas sedan in i två falanger – vodka/gin och whiskey/brandy. Till den första adderas oftast torr vermouth och till den andra oftast söt vermouth.
Exempel: Dry Martini (gin/vodka), Manhattan (whiskey/brandy)
Highballs
Dessa serveras, som namnet skvallrar om, alltid i highball-glas. En grund med sprit och sedan en mixer, t.ex sodavatten eller juice. Här hittar vi två varianter – Florida Highballs som innehåller citrusjuice, samt New England Highballs som hittar sin mixer i tranbärsjuicen.
Exempel: Gin and Tonic (Highball), Tequila Sunrise (Florida Highball), Cape Codder (New England Highball)
Sours
Sours har vi skrivit en del om här på Tockasvansen. Bassprit + citrusjuice + alkoholfritt sötningsmedel.
Exempel: Daiquiri
Även denna kategori har Regan varianter på.
International Sours
Bassprit + citron-/limejuice + likör eller någon annan fruktjuice som sötningsmedel.
Exempel: Delmarva Cocktail
New Orleans Sours
Bassprit + citron-/limejuice + citruslikör, t.ex. curaçao.
Exempel: Cosmopolitan
Sparkling Sours
Bassprit + citron-/limejuice + sötningsmedel + någon kolsyrad dryck.
Exempel: Long Island Iced Tea
Squirrel Sours
Bassprit + citron-/limejuice + någon likör med nötsmak, t.ex crème de noyau.
Exempel: Kentucky Squirrel
Till dessa grundkategorier adderar Regan sedan ett antal mindre kategorier som såsom Champagne Cocktails, tropiska drinkar med flera.
Ska ni bara läsa en cocktailbok så bör ni läsa denna. Förutom det insiktsfulla avsnittet kring kategorier och nomenklatur så får man så klart även the standards, såsom vilka glas man behöver, historien bakom drinkar och cocktails och en massa bra recept, fast något bättre skrivna än de flesta böcker i denna genre.
Skål Gary!