Det är den tiden på året. Man har julskinka ända upp till polyperna. Sillen står som spön i backen och lussekatternas russinögon stirrar anklagande på dig vid kaffet. Apotekets julsenap kloggar igen hjärtat och julmusten pulserar i varendaste liten kapillär. Syltan dallrar olycksbådande och det kokta sidfläsket är stekt. Julklapparna är öppnade, plånboken är tom och grisen är dödare än på länge.
Dags för något veganskt.
Men ryck nejlikorna ur de skrumpnande apelsinerna, rädda kanelstången från en glöggdränkt död och förbarma dig över den där sista biten torkad ingefära. Det är ju trots allt fortfarande jul. Och som av en händelse är veckans självscanningsvara på mitt ICA jordnötter för fem kronor påsen.
Kikärter med tsire
Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 2
Tid: 20 minuter
Snabbt, lätt, veganskt och riktigt gott i all sin enkelhet. Tsire-receptet är lånat härifrån.
- 1 stor gul lök
- 1 röd paprika
- 1 msk neutral olja
- 1 burk kikärter, avrunna och sköljda
- tsire:
- 1 dl jordnötter
- 1 tsk paprikapulver
- 1/2 tsk cayennepeppar (eller mer om du har en kryddstark personlighet)
- en liten nypa vardera av kryddnejlika, kanel, malen ingefära och muskot
- salt
- till servering:
- citron och/eller tjock naturell yoghurt
- Gör först tsiren. Mortla eller mixa jordnötterna grovt tillsammans med kryddorna. Smaka av med salt, det beror lite på hur salta jordnötterna var från början.
- Strimla lök och paprika och fräs dem oljan på medelvärme tills allt mjuknat. Fös grönsakerna åt sidan i pannan.
- Tillsätt tsiren och låt den fräsa någon minut tills den börjar dofta gott. Blanda ned kikärterna och låt allt bli varmt. Servera med en citronklyfta eller en klick yoghurt till.

