Kaufman_Roggen_Cocktail

Kaufman Roggen Cocktail

Nya flaskor betyder nya cocktails. Nya cocktails betyder nya kompositioner.

En ny rye whiskey  i barskåpet inspirerar till nya bekantskaper och skaparglädje. Efter äldste sonens handbollsavslutning önskade min ömma hustru en cocktail att möta kvällen med. Tänk, hon som bara drack Cosmopolitans för något år sedan,kan man nu få att nynna glatt och glittra med ögonen över en kärv Sazerac Cocktail eller en extremt torr Martini. Vi har hittat gemensamma passioner förutom varandra, trädgårdar, Ven, sill och toppluvor av landslagsmodell.

Den nya kamraten, Wild Turkey Rye, som förövrigt är en av två rye whiskey som går att beställa på Systembolaget, är en potent herre. Styva 50% och en stor kropp som ångar av karamell, vanilj, ek och frukt. Jag kan aldrig få nog av att poängtera ynnesten att få umgås med bra amerikansk whisky. Bourbon är mjuk, härlig, sötaktig och insmickrande underbar. Rye har en tuffare bas, men med samma toner dansande på toppen. Underbart.

Så, då var det dags att komponera ihop nåt spännande. Fruktigheten och körsbärstonerna fick hjälp av Cherry Heering. Blommigheten fick Lillet Blanc stå för, medan Cointreau fick addera lite citrussmak. Och allt fick en bittrare klang av både Angostura Aromatic och Orange Bitter. Idel starka töser å pågar. För att dämpa det hela en smula rörde jag drinken ganska länge i mixerglaset så att isen fick smälta lite mer än vanligt.

Ja, det blev ju himla smarrigt. Tydlig ryesmak i botten och med lite insmickrande blommor och bär. Var försiktiga med Lillet Blanc. Man ska bara ana den i bakgrunden. Tar man för mycket kan det lätt bli lite kvalmigt i glaset. Gör gärna en Kaufman Roggen Cocktail till någon som uppskattar en Manhattan, och be dem sedan gissa vad som finns i glaset. Jag tror inte det är lätt. Men det är garanterat gott.

Kaufman Roggen Cocktail

Receptmakare: Johan Karlfedlt

En hommage till grundaren av Wild Turkeys hemstad, Lawrenceburg, KY, Jacob Kaufman.

  • 5 cl Wild Turkey Rye
  • 1 cl Cherry Heering
  • 1 cl Lillet Blanc
  • 1 cl Cointreau
  • Ett stänk Angostura bitter
  • Ett stänk orange bitter

Blanda alla ingredienser i ett mixerglas tillsammans med många och stora isbitar. Rör ganska länge för att “bevattna” drinken en smula. Sila upp i kylt cocktailglas. Blicka ut över ett fält mogen råg. Njut.

Skål!