Lådtorsdag: Paprikan tar plats

Länge trodde jag att jag inte gillade paprika. Jag hade fel. Jag hade nämligen inte mött rätt paprika, utan bara vattentunga smaklösa attrapper med glad färg som enda USP. Paprikastandarden har faktiskt stigit överlag i svenska affärer, även om den fortfarande är sorgligt låg. På Årstiderna kan man dock köpa två kilo röda parikor för åttionio pix. Räknar man smakmolekyler per krona är det nog billigast i Sverige. Jag köper ofta hem en påse och innehållet mildrar sorgen efter perfekta tomater, som sällan syns den mörka årstiden. Framför allt gillar jag att kombinera röd paprika och grönkål.

Det finns dock ett villkor för att papriken ska glänsa på allvar: hög hetta. Visserligen är den ganska god rå i sallader, men det är när paprikan rostas som den utvecklar sitt fulla smakspektrum. Den blir sötare och kryddigare och den lilla brända beskan gör den mer intressant. Du kan antingen rosta paprikan i ugn på 225 grader (varmluft) eller tärna den och steka i riktigt het olja eller ghee. Jag brukar rosta en plåt paprika då och då, rafsa av det mesta av det brända skalet och spara i kyl. Om du rör ner lite vinäger håller den sig fint flera dagar. En bra utgångspunkt för vidare smakäventyr. Även när paprikan ska ta plats i en gryta blir resultatet oändligt mycket bättre om den brassas på innan. Och för den som en gång gjort ajvar hemma finns ingen återvändo.

Röd brysselkål
Eftersom färgen är så vacker tror jag att jag helt djärvt strimlar den tunt till en råkostsallad. Jag har lite broccoli hemma, annars kan du använda finstrimad spenat. Prova även att steka lite tärnat rökt sidfläsk, pudra med ingefära och snabbt vända runt med strimlad brysselkål och lite fintärnat äpple.

Kraftig spenat
Blanda ner hela blad  i sista minuten i en tomatsås med linser och rostade rotsaker. Låt ånga mjukt under lock, men se till att bladen inte kollapsar helt. Servera med pasta eller gryn och toppa gärna med valnötter och grovriven parmesan.

Röd frisésallad
Mild och god. Förmodligen gör vi en tonfisksallad med potatis, senapsvinägrett med inlagd dragon, inlagd persisk vildgurka, kokt blomkål, finstrimlad purjolök (det gröna) och kokta ägg. En liten burk tonfisk och varsitt ägg för fem personer gör middagen fint proteinrik. Fegvego! Helvego? Ersätt ägg och fisk med skivade gröna oliver och rostad mandel.

Smakrika små tomater
Ser sanslöst goda ut. Jag tärnar dem grovt, vänder runt med citron, olivolja, finhackade gröna oliver och urfa (rostade turkiska chiliflingor, kan ersättas med pyttelite sambal oelek). Lite strimlad purjo eller finhackad schalottenlök. Nu har du en enkel salsa som kan skedas över fisk eller en omelett. En annan favoritkombo är tomater, pressad lime, fisksås, chili och lite mortlad vitlök. Några blad koriander om du har det hemma.

Persiljerötter
Gör en spinoff på den här råttan! Här kan paprikan platsa också! Ersätt auberginen med blomkål eller morötter. 

Sejfilé
En mycket mild och älsklig fisk som passar fint i en lågmäld soppa. Ersätt gärna bacon med hårdstekt ostronskivling som vänds ner på slutet. Eller vänd i mjöl och stek i smör. och skeda tomatsalsa över.

Ostronskivling
Gratinera lätt kokt blomkål med en krämig sås som berikats med hårt stekt ostronskivling. Recept kommer närmaste dagarna.

Bakpotatis
Skala, grovriv och låt den gå med i soppkok för en fin krämig konsistens. Men jag är faktiskt sugen på att köra rero-rätten bakad potatis med kul topping. Här finns mer inspiration!