Lisas listigheten: En perfekt vinbar, en stollig krog, en höjdare och en sommarsalong
Jag har varit en dålig bloggare men jag har haft fullt upp med andra engagemang. Men nu har summan av förunderliga ting som hänt mig blivit en så tung börda att bära att jag måste dela med mig.
1. God bless BasBas! Det händer att jag upptäcker perfekta ställen. Inte ofta, men det händer. Upptäcka, förresten. Ordet är lika malplacerat som att säga att Columbus upptäckte Amerika, lokalinvånarna känner och älskar stället sen länge. Min vän sommelieren Johan Borgar har med provocerande regelbundenhet utropad God bless BasBas på Facebook. Och han brukar veta vad han pratar om. Ett besök här är verkligen en nåd att tilla bedja om. För vad sägs om en helt perfekt vinbar? Hela den ruffiga känslan i lokalen andas mer Köpenhamn än Köpenhamn. Det är ett sånt där ställe som känns som en klassiker redan på invigningsdagen. Förutom ohyggligt bra naturviner och charmig och kunnig personal har lilla BasBas en strålande barmeny med kalla smårätter. Svindlande kvalitet på råvarorna och små kompositioner med utstuderad nonchalans. Små grillade mujkor med vitlöksmajo, en perfekt baskisk getost, japanskt inspirerad marinerad lax att svepa i shisoblad … Och allt till behagligt låga priser (runt 70 pix per portion). Enda kruxet är förstås att det ligger i helsingfors och är stängt söndagar och måndagar. Men från och med nu blir ingen Finlandsresa komplett utan minst ett besök, Säg att ni vill ha det mjölkiga viogniervin Johan Borgar gillar. Ni kommer inte att ångra er. Den tillhörande bistron påstås laga bäst fisk i Helsingfors just nu. Och vem är väl jag att säga emot? Snart vet jag säkert.
2. Boka bord på Jord! Mina favoriter Filip och Linda Langhoff som rattar enstjärniga Ask har skapat ännu en fullträff. Tyvärr förstår inte Helsingforsborna sitt eget bästa för trots en poetisk och enormt prisvärd meny, betagande utsikt och prydliga viner är det nästan för lätt att få bord på Jord. Förrätterna som är tänkta att dela är allra godast, så här kan ni hitta mig vid femtiden när jag smörjer kråset med till exempel ljuvlig lufttorkad skinka med de vackraste pickels jag sett och en bytta gyllene rapsmajo. Desserten på filmjölksparfait med gran, kärnmjölkskaramell och honeycomb är en av de godaste jag ätit.
3. Chef & Sommelier är kanske min favoritrestaurang alla kategorier i Skandinavien. Det beror förstås till en stor del att Johan Borgar väljer viner som har en förunderlig förmåga att få Sasu Laukkonens bångstyriga rätter att nästan kännas eleganta. Ta till exempel det här med gädda. En ogin fisk som smakar muggigt och blir lätt torr och hård. Kockar jobbar skiten ur sig för att trolla bort gäddigheten: de gör fluffiga queneller, fyller den med fyrtio vitlöksklyftor eller dränker den i smör och återupplivar den sen bryskt med pepparrot. Inte Sasu, inte! Han omfamnar gäddigheten och kallröker den. Det smakar gädda i kubik. Fast gott. Johan slutar till midsommar och i höst kommer ett nytt koncept. Gå dit innan dess om du har en chans och efter det i annat fall. Kort sagt: GÅ DIT!
4. Dim sum(mer) palace. Mer fisk, jag är nämligen torsk på Esperantos sommarsalong. I tisdags hamnade jag där på pressvallning. Årets tema är dim sum (kinesiska tapas) och naturligtvis har köket en egensinnig tolkning av begreppet. Små ravioli av rättika med rökt lax och stenbitsrom i kall dashi och örtolja är tvåstjärnig mat till kvarterskorgspriser. Dumplingen med soppa innuti och den utockinvända vårrullen är också små mästerverk av textur och arom. Lägg noga märke till konsistenserna, de är lika viktiga som smakerna på Esperanto. Boka bums tid för en sittning efter midsommar. Jag är som bekant partisk vad gäller Sayans mat, men Shibumi och Råkultur är lika bra som alltid.