Sockerlag | Simple Syrup
En av de få ingredienser man måste koka ihop själv, åtminstone om man bor i Sverige, är sockerlag. Kan göras busenkelt, men kan även krånglas till en smula. Vi krånglar så klart gärna till det en smula. Förra inlägget, Daiquiri, är en av många sköna cocktails som just innehåller sockerlag. I drinkkategorin "sours" (sprit + syrligt + sött) är sockerlag en av de allra vanligaste sötnosarna tillsammans med grenadine. Sockerlagen förvaras lätt i kylskåpet i flera månader, framför allt om du använder den något krångligare metoden. Tre ingredienser - vatten, socker, och om du vill göra det lite svårare, Cream of Tartar. Cream of Tartar (Potassium bitartrate, eller KC4H5O6) är en biprodukt när man gör vin. Det används bland annat för att för att stabilisera äggvita och för att hindra socker ifrån att kristalliseras. Det är just den effekten, plus den lätt konservativa, som vi vinner när vi slår i lite i sockerlagen. Man slipper alla sockerkristaller som gör det svårt att skruva av korken eller som täpper till pipen. Det vita pulvret inhandlas enklas på Gray's (de som säljer imperialistiska godsaker).
Sockerlag
- 3 dl vatten
- 2,5 dl socker
- 1/2 msk Cream of Tartar
Blanda ihop ingredienserna och låt dem sjuda i hela 20-25 minuter för att verkligen bryta ned sockret. Låt svalna och tappa sedan i en ren flaska. Njut av alla klassiska sours, eller hitta på egna. Den enklare varianten är som du redan gissat samma som ovan, minus Cream of Tartar.
Skål!