Våra döttrar – Louisiana & Lily
Torsdagen den 11 mars klockan 18.05 såg de första flickebarnen Collins dagens ljus. De förlöstes på Maltesholmsgatans Allmänna Sjukhus av jordemodern Johan Karlfeldt. John Collins, den stolte fadern, meddelar att alla mår bra, men att modern verkar vara okänd.
***
För någon vecka sedan utlovade jag kvinnlig fägring i familjen Collins. Tänke först ägna projektet lite kärlek den 8 mars, internationella kvinnodagen, men kände viss risk för att det skulle tolkas som en moderat gratulation till det kvinnliga könet för att jag sedan skulle komma att bli offentligt lynchad av Lisa Förare Winbladh. Jag höll mig på mattan ett par dagar.
Nåväl, efter en stunds grunnande och mixande hittade jag sedan två töser. De övriga medlemmarna i familjen Collins är en tämligen enkel skara individer. En spritsort, lite citron och socker och sedan en skvätt sodavatten. Från ett strikt manligt perspektiv kan jag känna att de Y-befriade bär en avsevärt större komplexitet och mystik än så. Således behövde jag addera några fler komponenter.
Louisiana Collins – syster #1
Eftersom jag är en vän av bourbon kände jag ett en av systrarna Collins skulle få en amerikansk touch. Bourbon härstammar från Kentucky, men jag valde att hoppa några delstater söderut, till Louisiana, för att även få unna mig några franska aromer. En skvätt calvados åkte således ned i shakern. Ett par droppar apelsinblomsvatten på det, sen ”skakeliskak”.
I första försöket hade jag nog en halv centiliter apelsinblomsvatten. Det var på tok för mycket. Det räcker verkligen med två (2) droppar. Inte mer. Apelsinblomsvattnet tränger igenom allt och man vill bara ha en lätt, fin blomsterton i bakgrunden. Inte en hel bukett nedtryckt i halsen. Förhållandet bourbon och calvados ska man inte heller slarva med. Tar man lika delar av båda så har calvadosen en tendens att ta över hela showen och bourbonsmaken reduceras till en svag vaniljton som man i princip bara känner om man vet att den är där. Louisiana Collins blev en skön tjej. Henne kommer jag definitivt att umgås mer med när hon växt till sig. Subtila blomstertoner ackompanjerade av en rund, behaglig bourbon och en lite vassare calvados. Härlig!
Lily Collins – syster #2
Har man väl satt i gång att förlösa ett barn så kan man ju lika bra fortsätta och dra ut en till. Om bourbon är den nordamerikanska nektarn, så är ginen den brittiska. The Grand Old Man, Tom Collins, har sin bas i detta engelska sötebröd. Men, jag behövde öka komplexiteten en smula. Om Lousiana blev den hårdkokta bruden från väster, så fick Lily bli den söta syrran med sting. En skvätt apricot brandy, samt ett stänk apelsinblomsvatten för att förtydliga syskonskapet, sen hade Lily Collins sett dagens ljus.
Var även här noga med försiktigheten med apelsinblomsvattnet för slippa gå parfymdöden till mötes. Lily Collins blev också en trevlig bekantskap. Lite festligare och spralligare i tonen, med tydlig men behaglig sötma från brandyn. Servera gärna på ett trädgårdpartaj en seneftermiddag i juni när syrénen står i full blom och en hel svensk sommar, fylld av förväntningar, ligger som en oblandad cocktail framför er. Njut.
Louisiana Collins
Receptmakare: Johan Karlfeldt
- 4 cl bourbon
- 2 cl calvados
- 3 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag
- 2 droppar apelsinblomsvatten
Skaka med massor av is. Sila upp i ett isfyllt highball- eller old fashioned-glas. Toppa med sodavatten (3-5 cl).
Lily Collins
Receptmakare: Johan Karlfeldt
- 4 cl gin
- 2 cl apricot brandy
- 3 cl citronjuice
- 2 cl sockerlag
- 2 droppar apelsinblomsvatten
Skaka med massor av is. Sila upp i ett isfyllt highball- eller old fashioned-glas. Toppa med sodavatten (3-5 cl).
Skål!