— Can they do that? In America it is not legal it is called forced entry. frågar vår granne chockerad medan han högg in på den quesadilla med chipotlelångkokt fläsklägg vi bjöd honom emedan vårt valiumförråd var klent.
Han har just blivit knuffad från dörren av … nej, inte av Säpo utan av licenskontrollanter som tvingat sig in i hans lägenhet utan hans medgivande. Pejlare. Låter lite som mugglare, strandvaskare eller mylingar i mina öron. Av någon anledning har våra grannar inte betalat licensavgiften och då anser sig kontrollanterna ha rätt att skuffa och knuffa sig in i bostaden likt Stora stygga vargen.
Personligen tycker jag att man ska betala licensen, vi betalar vår fast teven står i barnens rum och enbart används till tevespel. Men jag tycker inte heller att Pejlare har rätt att skuffa sig fram i tillvaron.
Det här var mest ett sauvignon blanc-inducerat inlägg för att på kringelikrokar komma fram till att jag till min stora förtjusning är inbjuden till John Ajvides släppfest för Människohamn. Se hans fantastiska hemmavideo här.
Ett kort tag trodde jag att det berodde på att min fantastiska stilistiska förmåga som imponerat på Sveriges begåvade svar på Stephen King. Sen insåg jag att det helt simpelt berodde på att jag lömskt/snålt beställt ett recensionsexemplar för att jag tänker skriva om mat och skräck inom en snar framtid.
Aropå skräck så kanske jag senare ikväll efter ett glas rött publicerar dagens, nej månadens mest pinsamma matupplevelse. Med temat: Snålheten har återigen bedragit visheten.
Kommentarer
19 svar till ”Off topic: Låt den rätte komma in”
Ååååh, då måste du berätta om din syster som bor på Blackebergsvägen och bygger landställe vid Vreta-handel och tack vare – eller på grund av – hans böcker aldrig kan sova lugnt om natten…
Jag hoppas att du skämtar, Lisa. Naturligtvis får ingen licenskontrollant bereda sig själv tillträde till någons bostad utan föreläggande av närliggande domstol.
Riktigt så där långt har vi alltså inte kommit i Sverige ännu. Men eftersom svensson i gemen uppenbarligen inte förstått vad FRA-lagen, som inom några veckor kommer att röstas igenom, innebär, så är det bara en tidsfråga innan ovanstående scenarium är legio.
Min numera pinot gris-pacifiserade granne medger att kontrollanten inte direkt tvinade sig in utan mer ormade sig in.Jag är lite upprörd ändå.
Väljer man pinot gris framför pinot noir så får man väl nästan skylla sig själv, eller…? :)
Som mångårig icke-innehavare av tv-mottagare blir jag likväl alltid kluven när kontrollanten står i dörren: å ena sidan skulle jag gärna släppa in honom för att visa honom runt och gasta att – ser du nu att jag inte har nån tv, va? va? det finns faktiskt såna som inte har det, begriper du det va? va?
Å andra sidan skulle det naturligtvis aldrig falla mig in att släppa in honom av principskäl, detta är min borg, eller i alla fall den privata sfären, och intrång i alla former måste omgärdas av rigoröst rättssäkerhetskrångel. Kom gärna in på en kopp kaffe, men vill du kolla om jag har tv får du lobba in det hos en åklagare först, typ.
På tal om annat: har nån bra tips på att göra av med ett par burkar skivad vit tryffel? Lillebror (Möllans ost-Mårten ni vet) skämmer bort mig, nämligen. Jag har sett ett recept på kalvbräss med tryffelsmörsås i Jesper Taubes kokbok, men har aldrig kommit mig för att pröva. Idéer?
Ohoj!
Äckla dig nu då, Jonas. Vadå “ett par burkar skivad vit tryffel”?
Hade jag haft det, så hade jag använt min mixer för att göra tryffelolja, som jag sedan hade använt för både det ena (salladsdressing) och det andra (att toppa av köttsoppa).
Ja, nu är det ju inga kittlar precis, utan små glasburkar innehållande 45g varav 22 lär vara tryffel. Det är ju dunderlyx, ändå, men hursomhelst har jag redan en flaska tryffelolja. Det ingick också i kitet. Liksom för övrigt även tryffelsalami, om ni anar temat för årets födelsedagskorg från brorsan, the delikatess-pusher.
haha! Fortsätt slåss pojkar, jag tillhör de där förtappade som inte riktigt går igång på tryffel. Små gillar vit tryffel men tycker att det räcker ngn gång om året.
Hehehe som Lisa redan vet så rekommenderar jag sparris och tryffel tillsammans ;)
Vill också att någon ska ge mig sådan korg.
Aha, OK, så du har alltså redan tillräckligt med tryffelolja så att det räcker till ett års konsumtion av Bongs köttsoppa sisådär?
Om jag då hade haft en massa tryffel över, så hade jag nog försökt mig på att mjölksyrekonservera den. Men så är jag ju en nyfrälst fanatiker på området, så mina synpunkter därvidlag måste tas med en stor nypa salt. :)
Appropå det så är det ju väldigt mycket som har med svamp att göra som är väldigt gott. Inte bara tryffel, inte bara trattisar. Även mögelsvamp. En hel värld av ostar får själva magin från svampar. Och botrytis sen, är inte det också svamp som får sauternes att bli så jäkla gott?
Trattisar är jag däremot galen i. tycker det borde utropas till afrodisika!
Ja, jag ska provlaga den där kalvbrässen i alla fall. Om inte annat blir det ju intressant att bekanta sig med denna intressanta styckningsdetalj.
Hmm. Om någon noterat hur många gånger ordet intressant förekommer i samma mening i inlägget ovan vill jag förekomma och påpeka med Olof Lagercrantz ord att upprepning är stilens död och att jag måste gå och lägga mig.
Ohoj!
Trattisar är helt enkelt ett måste i varje kök med minsta självaktning. Vi (min fru och jag) brukar plocka ett dussin bärkassar med trattisar varje år, och efter att ha torkat dem i ugnen och sedan förvarat dem i gamla gurkburkar, så plockas de fram hela vintern för att blötläggas innan de förenas med fräst smör och vetemjöl i en otroligt smaskig sås.
Eftersom den här diskussionen innehåller väsentliga or som rättigheter, USA och trattkantareller vill jag komma med ett väl utvecklat bidrag.
Under mina år i USA kan jag först och främst konstatera att intresset för politik. för min del, har ökat och att en stor del av befolkningen är grymt involverad. När Geroge W Bush började avlyssnade folk utan lov blev det ett jäkla liv — vilket det naturligtvis skulle. Låter hemskt om svensken inte är rädd om sina rättigheter mer än att man låter FRA-lagen slinka igenom utan befolkningens högljudda protester. Gissar ett det är mycket, “man jag har ingeting att dölja, så mig gör det ingenting.”
Och så har vi här en snygg övergång till trattkantareller. Jag får stora påsar torkade trattisar överskickade från mina föräldrar och dom har nu inflitrerat det amerikanska köket utan några klagomål.
Kul med kopplingen mat och skräck. Jag körde (tillsammans med bl.a. skräckförfattaren Mackan Andersson) en tävling på Krubb med just det temat. Och det är ju SÅ tacksamt! Kul att även du sett den kopplingen!
(Och säg till mig om du vill ha Mackans “Ur Mörkret”, som referens eller så till din artikel. Jag har några ex som jag köpt för att ge bort till folk som läser skräck…)
Jesper: Ja vi har ju ett bokbyte innestående ;-)
Christina: Ja det var en snygg övergång.
Jonas och Björn: Ja trattisar är gudsgåva till matlagaren.
Va? Är du bjuden? Va? Va? Varför inte jag? Varför har jag inte utnyttjat min nästan-journaliststatus för att mygla mig in?
Du måste smuggla med mig i din handväska – jag vill också gå! Eller är det för sent redan?