rain

Vanilla Ranglum

Regnet öser ner och vattendropparna bildar små rännilar i skiten på våra oputsade fönster. Önskar att jag gillade långa matinéfilmer med modiga hjältar och lyckliga slut. Men det gör jag inte. Har ändå inga hemma. Och i piratbukten flyter väl knappast gamla Errol Flynn-filmer omkring. Tänker att jag kanske skulle ta ett ryck. Hänga om tavlorna på väggarna. Plockar ner allt, men hinner tröttna innan återuppsättningen påbörjats. De får stå. Gäspar.

Men snart är det ju sommar. Snart slutar det att regna. Snart har MFF gnetat sig upp i serieledning. Det blir skolavslutningar. Det ska grillas i parker och drickas ljummet vitt vin från box. Det blir semester. Vi badar. Fönsterna lär fortfarande vara oputsade, men i princip rengjorda av det där regnet som föll i april. Då ska vi ha något friskt och förföriskt i glasen. Lika bra att börja redan nu.

caribbean

Har nog inte nämnt det tidigare, men av min käre svåger fick jag en rysligt trevlig julklapp. Ett falernum-kit! Ja, förutom kitet för hemproduktion så fick jag även en butelj av hans hemkokta falernum. Ja, vad är då falernum? Så här skriver Wikipedia:

Falernum (pronounced fah-learn-um) is a sweet syrup used in Caribbean and tropical drinks. It contains flavors of almond, ginger and/or cloves, and lime, and sometimes vanilla or allspice. It is used in cocktails in a manner similar to orgeat syrup or drunk on the rocks. The syrup form can be alcoholic or nonalcoholic. The consistency is thick, the color can be white to light amber, and it may be clear or translucent.

Den jag har är “light amber, “translucent” och full med alkohol. Visst låter det förföriskt? Säg det långsamt… “Light amber”, “translucent” och full med alkohol…

Smaken på denna karibiska skönhet kan säkert variera då det finns en uppsjö recept att botanisera bland. Den som svågern förärade mig  har en skön syra blandad med en ton av ingefära och en bra mandelsmak. Det gillar jag.

Har sedan i julas stjälpt i mig en och annan cocktail med falernum. De allra flesta till stor belåtenhet. Har i det schizofrena brottet mellan vinter och vår fått för mig att den gamle HotShot-kamraten Galliano står högst i alkoholpyramiden och dristar mig konstant att skvätta några droppar vaniljlikör i allt som kommer i min väg. Vågar knappt berätta att jag spetsat både Mantattan och Negroni med Galliano… Här, i en Ranglum, behöver man väl inte skämmas?

Drar ni i er en Vanilla Ranglum i väntan på sommaren så tror jag inte att ni behöver vänta så länge. Det här är Karibien i ett glas. Frukt, syra, tung rom och en smekande yta vanilj. Yaaar! That’s me drink.

vanrang

Vanilla Ranglum

Receptmakare: Johan Karlfeldt i osamråd med Gonçalo de souca Monteiro

Ja, välkommen till Karibien!

  • 4,5 cl mörk eller gold rom
  • 1 cl extra stark vit rom (hur fan översätter man “overproof”?)
  • 1,5 cl falernum
  • 2 cl limejuice
  • 1 cl sockerlag
  • 1 cl Galliano
  1. Blanda alla ingredienser utom Galliano i en shaker.
  2. Ös på med is.
  3. Skaka.
  4. Sila upp i ett isfyllt rocksglas.
  5. Toppa med Galliano.
  6. Garnera.
  7. Servera.

Skål!