Amarettobiscotti


Portioner: 50-60 st
Tid: Tid: 2 timmar
Du behöver: 

100 g mandel
100 g smör eller margarin
3 dl socker
3 ägg
3 msk amaretto
7,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

Gör så här: 

Klart man ska fylla på det sinande förrådet av småkakor hemma! Magnus, som är usel på att äta frukost, lyckas i alla fall få i sig ett par biscotti till morgonkaffet. Och bara han äter någonting är jag nöjd - att vara matbloggerska och ha en sådan smäcker pojkvän är ju nästan pinsamt! Hur som helst, byt inte ut smöret mot margarin i just det här receptet. Smöret accentuerar amaretton perfekt och skapar en extra nötigt fyllig smak. Underbara och försvinnande goda. Varför intalar man alltid sig själv att det är skorpor och inte småkakor man äter?

Sätt ugnen på 180 grader. Skålla eventuellt mandeln och hacka den grovt. Rör ihop socker och smör till en pösig röra. Rör ned ett ägg i taget och tillsätt sedan amaretton och mandeln. Blanda väl. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker och rör ned det i smeten. Rör ihop till en deg. Dela degen i två delar och rulla ut den till två längder (degen är rätt kladdig, så arbeta snabbt). Lägg dem på plåt med bakplåtspapper och grädda långt ned i ugnen i ca 25-30 minuter.

Sänk värmen till 75 grader och ta ut plåten. Skär längderna i skivor lite på snedden (här kommer garanterat en del skorpor gå sönder, men det är ingenting att bry sig om!) och lägg tillbaka på plåten. Torka biscottin i ugnen i en timme eller tills de är knuspertorra. Sätt gärna en smörkniv eller någonting annat (helst inte av metall om du inte längtar efter att bränna dig!) mellan ugnslucka och ugn så att fukten kan pysa ut.

Bild för Margit Richert

Mer från Margit Richert


Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert
Bild för Margit Richert