Anka i kryddig apelsinsås

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6

Tid: 30 minuter

Anka och apelsin är en klassisk kombo som aldrig blir tråkig. Här har den dock för säkerhets skull bygts ut med asiatiska accessoarer. Den färdigstekta kryddade ankan hittar du i frysen på asiatiska affärer. Tina den i kallt vatten eller i kyl ca 16 timmar.

  • 1 fryst färdig anka
  • olja till stekning
  • Till såsen:
  • 2 stora klyftor vitlök
  • skal från ½ apelsin
  • ½ msk finhackad ingefära
  • 1 tsk ljust muscovadosocker
  • 1/2 stjärnanis
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 msk fermenterade svarta bönor
  • 2 msk fermenterad bönsås
  • 2 msk risvin torr sherry
  • 1 dl pressad apelsin
  • 1 1/2 dl svag kycklingbuljong
  • 1 tsk maizena
  • Till servering:
  • Ångad eller kokt broccoli
  • Ris eller nudlar
  1. Finhacka vitlöken. Finhacka de svarta bönorna. Skär noga bort allt det vita från apelsinskalet och strimla hälften i tunna nålar. Finhacka resten av apelsinskalet. Krossa stjärnais och svartpeppar fint i mortel.
  2. Hetta upp olja i en tjockbottnad teflonpanna. Fräs hastigt de strimlade apelsinskalen på hög värme i 15 sekunder. Tillsätt hälften av sockret och stek i ytterligare 15 sekunder tills apelsinskalen fått färg och doftar himmelskt. Fiska upp och spara till dekoration.
  3. Lägg ner vitlök ingefära, stjärnanis, svartpeppar och resten av apelsinen i pannan och fräs under omrörning någon minut tills vitlöken börjat mjukna. Vänd ner de svarta bönorna och resten av muscovadosockret. Fräs vidare någon minut.
  4. Dra pannan av värmen. Slå på lite av apelsinjuicen och sedan sherryn. (Slår du sherryn direkt i skållhet panna dödas mycket fina smakämnen. Låt puttra samman på svag värme tills vätskan nästan kokat in. Blanda ner resten av den pressade apelsinen kycklingbuljongen och bönsåsen. Låt puttra samman ett par minuter. Vispa ut maizenan i en gnutta kallt vatten och rör ner i den sjudande såsen.
  5. Skiva ankan i ca 2 cm tjocka skivor. Hetta upp 2 cm olja i en teflonpanna. Stek skivorna i oljan i två omgångar tills den är riktigt knaprig.
  6. Arrangera broccolin på ett fat. Lägg ankan på och skeda över såsen precis före servering.