Apelsinsallad med ingefära och kryddiga nötter
Använd gärna blodapelsin när det är säsong och blir det mycket dressing så kan du lägga apelsinfiléerna på en bädd av fint strimlad vit- eller rödkål och hälla dressingen över alltsammans.
De sötsalta kryddnötterna äter i alla fall inte jag som de är utan jag strör dem över olika maträtter, ofta sallader. Anpassa kryddningen till rätten de ska piffa och var försiktig med saltet eller uteslut det helt. Hela satsen går inte åt till apelsinsalladen utan spara överblivna nötter i lufttät burk.
Tid: 45 min
Börja med nötterna:
100 g pecannötter eller andra passande nötter
½ tsk kanel, malen eller nyriven
¼ tsk mald kryddnejlika
2 msk smör eller olja
2 msk ljust muscovadosocker
1 tsk rivet apelsinskal eller citronskal
¼ tsk svartpeppar eller chilipulver
en nypa salt
1 stor apelsin eller två små
1 tsk honung
1 tsk finriven ingefära
2 msk olivolja
salt
svartpeppar
ev fint strimlad vit- eller rödkål
- Sätt ugnen på 175°C.
- Bred ut nötterna på en plåt och rosta i ugnen i ca 10 minuter, håll koll så att de inte bränns.
- Smält smör och socker tillsammans med kanel, kryddnejlika, apelsinskal, svartpeppar och salt i en stekpanna.
- Häll över de varma nötterna i stekpannan och blanda runt så att de täcks. Smaka av med salt.
- Skär bort skalet från apelsinen och filea den över en skål. Ner i samma skål kramar du saften ur resterna av frukten.
- Lägg upp filéerna på ett fat, eventuellt på kålbädd.
- Blanda apelsinsaften med honung, ingefära och olivolja. Skeda dressingen över apelsinfiléerna.Salta och peppra efter behag.Strö över nötter.