Äppelpaj med havrebotten
Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 8
Tid: 2 timmar
Så här gillar jag fruktpaj: tunn, med spröd, söt botten och syrlig fyllning. Glass med pepparkakskrydda fullbordar.
- 150 g vetemjöl
- 100 g havregryn
- 125 g smör
- 125 g socker
- 1 ägg
- 1 msk kallt vatten
- Till fyllning:
- 5 syrliga höstäpplen (t.ex. Signe Tillisch), skalade och i bitar
- 1/3 dl råsocker
- 1/2 dl ljusa eller gröna russin
- 1/3 dl aprikospuré (alternativt marmelad)
- Saften av 1/2 citron
- 1/2 dl vatten
- Hacka samman smör med de torra ingredienserna, antingen med kniven på matberedaren eller med kökskniv på en stor skärbräda, tills det blir jämnt smuligt.
- Blanda snabbt samman med ägg och vatten till en deg. Sätt degen i en plastpåse och låt vila någon timme i kylen.
- Värm ugnen till 225° C. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord till ca 1/2 cm tjocklek (eller till en yta stor nog att täcka en 26 cm pajform). Pressa den in i en pajform. Det kan vara svårt att flytta till pajformen i ett stycke, men det går lika bra att dela den i några bitar och sedan sammanfoga dem i formen. Skär bort kanterna som sticker ut över pajformens kant. Låt ev vila 20 minuter i kyl, så att degen lugnar ner sig.
- Grädda formen i ugnen i ca 15 minuter eller tills den precis börjar bli brun i kanterna. Ta ut den ur ugnen och låt svalna.
- Sänk ugnsvärmen till 190°C. Koka upp alla ingredienser till fyllningen och låt småputtra i 10 minuter. Fördela jämnt i pajbotten.
- Grädda i ca 20 minuter eller tills äppelbitarna är helt mjuka. Låt svalna något och servera sedan med pepparkaksglass.