Äppelpaj med havrebotten

Receptmakare: Johan Swanljung

Portioner: 8

Tid:  2 timmar

Så här gillar jag fruktpaj: tunn, med spröd, söt botten och syrlig fyllning. Glass med pepparkakskrydda fullbordar.

  • 150 g vetemjöl
  • 100 g havregryn
  • 125 g smör
  • 125 g socker
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten
  • Till fyllning:
  • 5 syrliga höstäpplen (t.ex. Signe Tillisch), skalade och i bitar
  • 1/3 dl råsocker
  • 1/2 dl ljusa eller gröna russin
  • 1/3 dl aprikospuré (alternativt marmelad)
  • Saften av 1/2 citron
  • 1/2 dl vatten
  1. Hacka samman smör med de torra ingredienserna, antingen med kniven på matberedaren eller med kökskniv på en stor skärbräda, tills det blir jämnt smuligt.
  2. Blanda snabbt samman med ägg och vatten till en deg. Sätt degen i en plastpåse och låt vila någon timme i kylen.
  3. Värm ugnen till 225° C. Kavla ut degen på väl mjölat bakbord till ca 1/2 cm tjocklek (eller till en yta stor nog att täcka en 26 cm pajform). Pressa den in i en pajform. Det kan vara svårt att flytta till pajformen i ett stycke, men det går lika bra att dela den i några bitar och sedan sammanfoga dem i formen. Skär bort kanterna som sticker ut över pajformens kant. Låt ev vila 20 minuter i kyl, så att degen lugnar ner sig.
  4. Grädda formen i ugnen i ca 15 minuter eller tills den precis börjar bli brun i kanterna. Ta ut den ur ugnen och låt svalna.
  5. Sänk ugnsvärmen till 190°C. Koka upp alla ingredienser till fyllningen och låt småputtra i 10 minuter. Fördela jämnt i pajbotten.
  6. Grädda i ca 20 minuter eller tills äppelbitarna är helt mjuka. Låt svalna något och servera sedan med pepparkaksglass.

Bild för Johan Swanljung

Mer från Johan Swanljung


Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung
Bild för Johan Swanljung