Aromatisk citrussallad

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 10 minuter

Den här lättlagade salladen får gästerna att gå i spinn. Originalet innehåller den milda bautacitrusen pomelo, men grapefrukt funkar också. Utöka salladen med t ex räkor eller kycklingfilé och du har en strålande nyttig förrätt. Friterad schalottenlök med trevliga vitlökstoner, hittar du i den asiatiska butiken. Precis som den danska rostade löken är den toppen på vurren och potatissalladen också. Lite överkurs? Köp de underbara råa jordnötterna i din asiatiska butik och torrosta dem. Mycket godare än de trista färdigrostade som ofta har en härsken biton.

  • 2 blodgrapefrukt
    1/2 tsk finhackad thaichli, ca 5 cm lång
  • 1/2 msk asiatisk fisksås
    1 tsk farinsocker
    1 msk friterad schalottenlök
    2 msk jordnötter, grovhackade
    1 pytteschalottenlök, gärna asiatisk
  • 2 msk grovhackad färsk koriander
  1. Skär bort allt skal, det vita också, från grapefrukterna. Skär ut klyftorna i prydliga filéer och lägg i en skål. Krama ur det sista ur saften från hinnorna i en liten skål.
  2. Kärna ur och finhacka chilin.Blanda grapesaft, chili, fisksås och farinsocker. Skala schalottenlöken och skiva tunt. Blanda försiktigt grapeklyftor, dressing och rå lök.
  3. Toppa med jordnötter, friterad lök och koriander precis före servering.