Asiatisk sallad med kyckling och vattenmelon

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 25 minuter + 1 timmes marinering

Galangalen i marinaden är lite överkurs men ger en pikant brytning mot allt det söta, inställsamma. Du hittar den i kyldisken på asiatiska affärer.Salladen kan naturligtivis ätas med kall kyckling om du t ex vill servera den på buffé.  Låt då kycklingen svalna på ett fat innan du lägger den på salladen så att salladen inte slokar.

  • 450 g kycklinglårfilé
  • ca 700 g vattenmelonkött, skuret i stora trekanter
  • 1 stort huvud krispsalladeller isbergssallad
  • 1 dl grovhackad koriander 0ch/eller mynta
  • Marinad:
  • 1/2 dl ljus soja
  • 1 tsk farin
  • 1/2 dl finstrimlad eller grovriven ingefära
  • ev 2 tsk finriven galangal
  • 2 msk finhackat citrongräs
  • 1 msk finhackad vitlök
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • finhackad grön thaichili efter behag
  • Topping:
  • 3/4 dl pressad lime
  • 1 msk farinsocker
  • 1 tsk asiatisk fisksås
  • 1 dl strimlad lökblast eller 3/4 dl salladslök
  1. Putsa kycklingen och skär i bitar 2 1/2 x 2 1/2 cm stora. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt kycklingbitarna i den.  Marinera i kyl ca 1 timme.
  2. Låt kycklingen rinna av i ett durkslag. Spar den avrunna marinaden. Blanda ihop ingredienserna till toppingen precis innan du steker kycklingen.
  3. Skölj salladen noga och klappa eller slunga den torr. Riv i stora bitar och lägg på ett serveringsfat. Lägg melonbitarna ovanpå.
  4. Hetta upp olja på hög värme  i en tjockbottnad teflonpanna. Stek hastigt kycklingbitarna i två eller tre omgångar beroende på pannans storlek. De ska bara precis bli genomstekta. Slå på avrunnen marinad mot slutet av sista omgången.
  5. Skeda kycklingen och stekspadet över melonen. Skeda över toppingen och servera bums.