Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 25 minuter + 1 timmes marinering
Galangalen i marinaden är lite överkurs men ger en pikant brytning mot allt det söta, inställsamma. Du hittar den i kyldisken på asiatiska affärer.Salladen kan naturligtivis ätas med kall kyckling om du t ex vill servera den på buffé. Låt då kycklingen svalna på ett fat innan du lägger den på salladen så att salladen inte slokar.
- 450 g kycklinglårfilé
- ca 700 g vattenmelonkött, skuret i stora trekanter
- 1 stort huvud krispsalladeller isbergssallad
- 1 dl grovhackad koriander 0ch/eller mynta
- Marinad:
- 1/2 dl ljus soja
- 1 tsk farin
- 1/2 dl finstrimlad eller grovriven ingefära
- ev 2 tsk finriven galangal
- 2 msk finhackat citrongräs
- 1 msk finhackad vitlök
- 1 tsk finrivet limeskal
- finhackad grön thaichili efter behag
- Topping:
- 3/4 dl pressad lime
- 1 msk farinsocker
- 1 tsk asiatisk fisksås
- 1 dl strimlad lökblast eller 3/4 dl salladslök
- Putsa kycklingen och skär i bitar 2 1/2 x 2 1/2 cm stora. Blanda alla ingredienser till marinaden och vänd runt kycklingbitarna i den. Marinera i kyl ca 1 timme.
- Låt kycklingen rinna av i ett durkslag. Spar den avrunna marinaden. Blanda ihop ingredienserna till toppingen precis innan du steker kycklingen.
- Skölj salladen noga och klappa eller slunga den torr. Riv i stora bitar och lägg på ett serveringsfat. Lägg melonbitarna ovanpå.
- Hetta upp olja på hög värme i en tjockbottnad teflonpanna. Stek hastigt kycklingbitarna i två eller tre omgångar beroende på pannans storlek. De ska bara precis bli genomstekta. Slå på avrunnen marinad mot slutet av sista omgången.
- Skeda kycklingen och stekspadet över melonen. Skeda över toppingen och servera bums.