lavendelkakawebb

Blåbärs- och lavendelrutor

Lavendel i rätt dos smakar inte parfym, vilket många tror, snarare drar den åt subtil rosmarin. Med det sagt är det här en himla enkel kaka som går att smaksätta med bär och kryddor efter behag. 
Ingredienser
2 1/2 dl lavendelsocker, eller strösocker + 3 tsk torkad lavendel
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
4 ägg
225 g smör, rumsvarmt
3 msk mjölk
3 dl blåbär
garnering: 
florsocker
Portioner: ca 24 bitar
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Mixa lavendelsockret i en matberedare eller mixer, oavsett om det är färdigblandat eller inte (det ger mer smak).
3. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Knäck ner äggen och tillsätt smöret skuret i mindre bitar. Tillsätt mjölk och blanda snabbt ihop till en smet med en elvisp.
4. Häll smeten i en smord ugnsform, ca 32×22 cm. Strö blåbären över kakan.
5. Grädda i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Testa med en provsticka om kakan är klar. Pudra över florsocker vid servering. 

Fotograf: Ylva Porsklev