croquetas1

Croquetas de jamón: Skinkkroketter

Receptmakare: Margit Richert

Portioner: 4-6 som tapas

Tid: 2 1/2 timme

Rätt pilligt, men väl värt arbetsinsatsen är det. Skinkan går att byta ut mot riven ost. Eller små små bitar kryddstark chorizo, men allra godast blir det nog så här, tycker jag.

Kroketter ingår i en varierad och nyttig diet, så är det bara. De brister de eventuellt skulle kunna ha rent näringsmässigt uppvägs mer än väl av lyckan i att få stoppa in en rykande het, krispig croqueta i munnen, bita till och belönas av en mjuk, rykande het fyllning som får dig att flämta efter kalluft och hoppa runt flåsande i köket samtidigt som du försöker förklara för din andra hälft att ‘e e’ ‘etch!”*.

Glöm prozac, kokain och sexleksaker. Croquetas är riktig lycka.

  • 20 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl mjölk
  • lite riven muskot
  • 100 g fintärnad rökt skinka
  • ströbröd
  • 2 lätt uppvispade äggvitor
  • neutral olja till fritering
  1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. När smöret slutat bubbla pudrar du över mjölet, rör om ordentligt och låt fräsa en minut.
  2. Tillsätt mjölken lite i taget under kraftig vispning (ingen ballongvisp här, då fastnar allt i en jätteklump i mitten). Smaka av med lite muskot.
  3. Sjud allt på lägsta värme under konstant omrörning i ungefär tjugo minuter, tills du har en stuvning så tjock att det går att dra vispen över kastrullbotten utan att det rinner tillbaka.
  4. Rör ned skinktärningarna och smaka eventuellt av med lite salt om det behövs.
  5. Ställ kallt i två timmar.
  6. Rulla köttbullestora bollar av skinkstuvningen och rulla dem först i ströbröd, sedan i äggvita och till sist i ströbröd igen. Se till att de blir nogrannt täckta runt om.
  7. Fritera på hög temperatur, ca 180-190 grader, tills bollarna har fått fin färg. Ät omedelbums!