Receptmakare: Johan Swanljung
Portioner: 4 små eller 2 stora
Tid: 10 minuter
Det här är en enkel men raffinerad sallade på fänkål. Om du inte får tag på perfekt spänstig fänkål rekommenderas strimlade sockerärtor eller kålrabbi. Salladen är så ren och ändå distinkt att den passar stöddiga smaker som rökt lax.
- 1 fänkålsstånd
- Till dressing:
- 1 msk vitvinsvinäger
- 1 tsk dijonsenap
- färskmalen svartpeppar
- 1/2 dl olivolja
- 1/2 dl naturell lättyoghurt
- 1/2 krm salt
- Halvera fänkålsståndet på längden. Skär bort den sega rotstocken i mitten. Skär i tunna skivor och hacka blasten.
- Blanda vinäger senap och peppar väl. Vispa ner oljan och rör sedan ner yoghurten så att det blir en slät och krämig dressing.
- Blanda dressingen med fänkål och fänkålsdill i en skål. Smaka av med salt och servera.