På vintern lagar jag den här rätten med djupfrysta bönor. På sommaren blir det skärbönor, vaxbönor eller gröna bönor. Eller en blandning av alla sorterna beroende på vad jag hittar på marknader. Naturligtvis kan du använda en kryddigare korv om du vill men jag tycker att smaken av hederlig prickig korv är extra trevlig. När andan faller på och säsongen är rätt tärnar jag tomater och blandar ner. Bönorna smakar bra till stekt eller ugnsbakad fisk. Eller bara en enkel tomatsallad med färsk lök. Senapssås är gott till.
Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 4
Tid: 15 minuter
- 500 g färska bönor
- 100 g prickig korv av god kvalitet
- 75 g grovt rågbröd
- 1 msk smör
- 1 msk rapsolja
- 1 dl finstrimlad bladpersilja
- några droppar rödvinsvinäger
- salt, mycket svartpeppar
- Koka upp lättsaltat vatten. Koka bönorna mjuka. Slå upp i durkslag och låt bönorna ånga torra.
- Förbered korvknapret medan bönorna kokar. Tärna korven och brödet fint. Hetta upp smör och olja i en panna. Stek korven en halv minut. Vänd ner brödet och fortsätt stek tills bröd och korv är knapriga. Peppra duktigt.
- Vänd runt det knapriga med bönorna percis före servering. Droppa över vinäger. Strö över persiljan. Servera bums.