Filmjölksgranita med citronverbena

Winter is coming, jag har gjort snö! Tydligen kan jag inte  göra något glassrelaterat utan att blanda in syrade mjölkprodukter. Nu har turen kommit till granitan, den perfekta efterrätten för oss som vill ha efterrätt men inte riktigt orkar göra efterrätt. Jag har en stor kruka citronverbena som jag har gått och funderat vad jag ska göra med och den matchade verkligen filmjölken perfekt med sin friskhet. Tror även att rivet citronskal och en skvätt citronsaft skulle kunna funka utmärkt. Jag testade först en variant där jag bara hackade bladen och mixade med filmjölk och sockerlag, men bladen blev stickiga och fastnade på tungan. Genom att låta sockerlagen koka med citronverbenen fick den en rundare och mer karamellig smak och örtsmaken blev lite mer finstämd. 


Portioner: 6 småportioner
Tid: 1 1/2 timme plus 3 timmar i frysen
Du behöver: 

3/4 dl strösocker
3/4 dl vatten
3 kvistar citronverbena, ca 10 cm långa
3 dl filmjölk
servera med: färska bär

Gör så här: 

1. Lägg socker och vatten i en liten kastrull. Krama citronverbenakvistarna i handflatan så att bladen krossas litegrann. Lägg ner kvistarna i kastrullen. Låt allt sjuda på låg värme i cirka 20 minuter.
2. Låt sockerlagen svalna helt och fiska sedan upp citronverbenan. Vispa ihop sockerlag och filmjölk och häll blandningen i en ugnsform. Ställ i frysen i cirka tre timmar, tills den fryst helt.
3. Ta fram granitan och låt den stå i 10 minuter. Skrapa sedan med en gaffel och skopa upp skrapet i små glas eller skålar. Servera med färska bär. 

Bild för Ylva Porsklev

Mer från Ylva Porsklev


Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev
Bild för Ylva Porsklev