Fransk vindoftande köttgryta

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6-8

Tid: ca 3 timmar

Det här är en lättlagad variant av boeuf bourgignon. Grytan sköter sig själv i ugnen medan du tittar på anime på YouTube, påtar i trädgården, spelar monopool eller tar en tupplur. Ett knep för att få mer must är att bryna mjölet till redningen i smör. Serveras med kokt potatis, vitlöksfrästa champinjoner och en linssallad.

  • 750 g högrev
    2 stora lökar
  • 4 skivor bacon
    2 msk  tomatpuré
    2 msk mjöl
    1 tsk timjan
    1 lagerblad
    10 g torkad karljohanssvamp
    2-4 skalade vitlöksklyftor
    1 tsk fänkålsfrön
    3 dl  oekat fruktigt côte du rhone eller oekat vin av druvan pinot noir
    2 dl kycklingbuljong
  • 150 g champinjoner
    salt, nymald peppar
    smör till stekning
  1. Skär köttet i stora munsbitar och låt det bli rumsvarmt. Hacka löken grovt och stek den mjuk och gyllene i botten av en stor tjockbottnad kastrull. Hacka baconet fint och låt det gå med sista minuten. Använd inte en gjutjärnsgryta eftersom de ger dålig smak åt syrliga långkok.
  2. Bryn högreven i stekpanna i tre omgångar. Salta och peppra på köttet i pannan. Bryn tomatpurén ett par minuter med sista omgången när köttet fått färg. Detta ger rundare tomatsmak. För över till lökgrytan.
  3. Torka ur pannan och smält  2 msk smör i pannan. Fräs mjölet tills det fått fin färg, något mörkare än jordnötssmör. Slå på kycklingbuljongen och för över i grytan. Blanda ner timjan, lagerblad, svamp, vitlök och fänkålsfrön. Slå på vinet.
  4. Låt sjuda mycket sakta under lock ca 1 1/2-2 1/2 timme tills köttet känns mört.
  5. Skiva champinjonerna grovt, bryn dem på hög värme i smör och låt dem puttra med minst 10 minuter.
  6. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Kanske lite mer timjan? Men mortla den så att smakerna frigörs.