Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
Portioner: 6-8
Tid: ca 3 timmar
Det här är en lättlagad variant av boeuf bourgignon. Grytan sköter sig själv i ugnen medan du tittar på anime på YouTube, påtar i trädgården, spelar monopool eller tar en tupplur. Ett knep för att få mer must är att bryna mjölet till redningen i smör. Serveras med kokt potatis, vitlöksfrästa champinjoner och en linssallad.
- 750 g högrev
2 stora lökar - 4 skivor bacon
2 msk tomatpuré
2 msk mjöl
1 tsk timjan
1 lagerblad
10 g torkad karljohanssvamp
2-4 skalade vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
3 dl oekat fruktigt côte du rhone eller oekat vin av druvan pinot noir
2 dl kycklingbuljong - 150 g champinjoner
salt, nymald peppar
smör till stekning
- Skär köttet i stora munsbitar och låt det bli rumsvarmt. Hacka löken grovt och stek den mjuk och gyllene i botten av en stor tjockbottnad kastrull. Hacka baconet fint och låt det gå med sista minuten. Använd inte en gjutjärnsgryta eftersom de ger dålig smak åt syrliga långkok.
- Bryn högreven i stekpanna i tre omgångar. Salta och peppra på köttet i pannan. Bryn tomatpurén ett par minuter med sista omgången när köttet fått färg. Detta ger rundare tomatsmak. För över till lökgrytan.
- Torka ur pannan och smält 2 msk smör i pannan. Fräs mjölet tills det fått fin färg, något mörkare än jordnötssmör. Slå på kycklingbuljongen och för över i grytan. Blanda ner timjan, lagerblad, svamp, vitlök och fänkålsfrön. Slå på vinet.
- Låt sjuda mycket sakta under lock ca 1 1/2-2 1/2 timme tills köttet känns mört.
- Skiva champinjonerna grovt, bryn dem på hög värme i smör och låt dem puttra med minst 10 minuter.
- Smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Kanske lite mer timjan? Men mortla den så att smakerna frigörs.