Glömd griskarré med syrlig salsa

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 6-8

Tid: 2 1/2 timme

En av fördelarna med att steka karré till hög innertemperatur är att den då smakar utmärkt även kall eftersom fettet smälter ur. Spadet från salsan fungerar som en frisk marinad för det smältande möra köttet. Du kan förbereda salsan i god tid men förvara tomat och gurka separat till 20 minuter före servering så att det inte blir alltför mosigt. Naturligtvis blir rätten underbar även utan fnaset av pytteräkor.

  • 1 kg griskarré
  • salt, peppar
  • Till salsa:
  • 400 g tomater
  • 1 gurka
  • 2 msk pressad lime
  • 1 msk asiatisk fisksås
  • 2 tsk finriven ingefära
  • finhackad färsk chili efter behag
  • 2 msk finhackad färsk koriander
  • 1 msk finhackad mynta
  • Till servering:
  • friterade räkor eller friterad lök
  1. Klappa in köttet med salt och peppar. Stek karrén i ugn 175°C till en innertemperatur av 78°C, ca 2 timmar.
  2. Skala gurkan. Finhacka gurka och tomater. Blanda lime, fisksås, chili och ingefära i en liten skål. Vänd samman med grönsakerna ca tio minuter före servering. Du kan spara alla komponenter i kylen ett par timmar så länge du inte blandar dem, då blir de soggiga.
  3. Skiva köttet tunt och skeda över salsan. Låt stå i ett tiotal minuter. Toppa med de frasiga räkorna precis före servering.

Friterade räkor

Till det här helt makalösa tillbehöret behöver du millimetertunna räkor. Du hittar dem bland annat på Omi Foods Olofsgatan i Stockholm. Köp mycket och förvara olagade räkor i frysen. De är vansinnigt goda att strö över grönsallad med pressad lime och chili.

  • 2 dl pyttesmå genomskinliga torkade räkor
  • 1 klyfta vitlök
  • ca 2 dl rapsolja
  1. Förbered genom att lägga en viltöksklyfta i pressen. Du behöver inte skala den.Ställ upp en trådsil eller durkslag i metall över en bunke som tål het olja.
  2. Hetta upp oljan i en panna. Släng i en lite räka för att kolla värmen. Den ska börja dansa och fräsa.
  3. Vänd ner räkorna och stek något tiotal sekunder.Tills de börjar se lite torra ut.  Pressa ner vitlöken. Slit av pannan så fort räkorna börjar bli gyllene.
  4. Slå av i trådsilen och skaka runt så att räkirna rinner av ordentligt. Bred ut i ett tunt lager på hushållspapper och salta mycket lätt.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh