Grekisk julgryta

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

6 portioner

Tid: 2 timmar

 

Har ni sett filmen eller läst den romantiska boken Kapten Corellis mandolin minns ni säkert ön Kefalonia där historien utspelar sig. Det sefardiska inflytandet märks tydligt i kastrullerna. I sydliga Greklands övärld doftar det ofta av orientaliska kryddor och även av mer välbekanta örtkryddor. Den här grytan är en variant av fyllningen till Kefalonias kanske mest berömda rätt, pajen Kreatopita Kefalonitiki.

Lustigt nog rätten den lika god med lammkött som med fläskkött och som de flesta andra grytor är den ännu mustigare dagen efter att den lagats. jag brukar tillsätta lite extra av alla kryddorna 15-30 minuter innan grytan är färdig. En del lättflyktiga aromer försvinner när grytan kokar länge. Lite extra pyssel men väl värt ansträngningen.

  • 800 g putsad färsk fläsklägg i bitar eller grytbitar av lamm
  • 3 stora gula lökar
  • 2-3 klyftor vitlök
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 spansk röd finhackad chilipeppar
  • 2 lagerblad
  • 1/2 msk kanel
  • 1/2 msk mald kryddpeppar
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 msk finhackat apelsinskal
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1/2 tsk salt
  • 4 dl oekat fruktigt rödvin
  • 1 dl rött portvin eller annat sött dessertvin
  • 1/2 msk maizena
  • 1 dl olivolja till stekning
  • nymald svartpeppar
  • Till servering:
  • Fullkornsbulgur
  • Grovriven fetaost
  • Kokta gröna bönor med pressad citron
  1. Skala och skiva lök samt vitlök. Hetta upp olja i en stor stekpanna. Bryn kött och lök i omgångar och för över allt eftersom till en stor rostfri kastrull. Fräs vitlök, tomatpuré, chili, kanel och kryddpeppar i de sista 3 minuterna med den sista omgången kött. Detta rundar av smaken på puré och kryddor. Rör om noga så att det inte bränns.
  2. Rör ner övriga kryddor, fond och rödvin i grytan. Koka upp. Fyll på med lite vatten så att det täcker. Låt puttra under lock tills köttet börjar bli mört, ca 1 timme och 15 minuter.
  3. Smaka av med lite mer av alla kryddorna, det ger en extra livlig smakkick. Blanda maizena och portvin. Rör ner i grytan och låt puttra utan lock ca 15-30 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Smaka av med salt och peppar.

Fler inlägg