1

Koreansk klibbig kyckling

Frasigt, hett och sötsyrligt. Så gott så att ögonen tåras. Ät som smårätt till en öl eller servera som middag tillsammans med nudelsallad eller kålsallad.

Ingredienser
1 kg kycklingklubbor eller vingar
salt och peppar
1 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
2 dl majsstärkelse
olja till fritering
att strö över: 3 msk rostade sesamfrön
Sås
1 riven vitlöksklyfta
1 tsk riven färsk ingefära
2 msk gochujang, koreansk chilipasta (finns i butiker med asiatiskt sortiment)
2 msk ljus soja
2 msk kinesiskt risvin eller torr sherry
1 msk honung
2 msk jordgubbssylt
2 msk risvinäger, helst svart (chinkiangvinäger, finns i butiker med asiatiskt sortiment)
Portioner: 8 små eller 4 stora
Gör så här:

1. Om du använder vingar: klipp eller bryt av yttersta leden (de kan frysas in och sparas till buljongkok). Salta och peppra kycklingen efter eget tycke och smak. Lägg i en skål, blanda med risvin eller sherry och låt stå i 20 minuter.
2. Rosta sesamfröna i en het torr panna under omrörning. Var försiktig så att de inte bränns. Ställ åt sidan.
3. Lägg alla ingredienserna till såsen i en kastrull och koka upp. Låt sjuda i cirka 5 minuter tills blandningen tjocknar.
4. Häll majsstärkelsen i en plastpåse. Lägg ner några klubbor/vingar åt gången i påsen, vrid om och skaka påsen så att
majsstärkelsen fördelas jämnt över kycklingen.
5. Hetta upp olja i en fritös eller kastrull (fylld till hälften) till 180 grader.
6. Fritera kycklingdelarna gyllene i omgångar i cirka 5 minuter. Lägg dem att rinna av på ett galler med tidningspapper under. Låt dem ligga och svalna i cirka 1 timme.
7. Fritera kycklingen ytterligare en gång i cirka 5 minuter i 180 grader. Det ger extra krispighet. Låt delarna rinna av på gallret med tidningspapper under. Lägg ner kycklingdelarna i en stor skål och häll över såsen. Blanda runt ordentligt och lägg upp på ett stort fat. Strö över rostade sesamfrön.

fryday

Recept från boken “My Fryday

Fotograf: Stefan Wettainen