Kvittenkaka med hasselnötter

Receptmakare: Anna Billing

Portioner: 8

Tid: 75 minuter

Förebilden till den här goda kakan med kvitten hittade jag på en engelsk blogg förra året. Lite häftigt att kakan innehåller olivolja, tycker jag. Jag ändrade en del i tillagningstiden, lade till och drog ifrån bland ingredienserna.

  • 1 stor kvittenfrukt eller flera små(600g)
  • 1 1/2 dl olivolja
  • 200 g strösocker
  • 3 ägg
  • 350 g vetemjöl
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 msk bikarbonat
  • ½ tsk salt
  • 100 g hackade hasselnötter
  • finrivet skal från 1 citron
  • Till servering:
  • Lättvispad grädde
  1. Sätt ugnen på 175º C
  2. Dela kvittenfrukterna i små pyttebitar och låt dem svettas med hasselnötshacket, en tesked socker och en skvätt olivolja.
  3. Vispa ihop sockret i en bunke med olivoljan. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills smeten tjocknat.
  4. Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kanel i en separat skål och häll långsamt blandningen i smeten under omrörning.
  5. Tillsätt kvittenbitarna, nöthacket och zesten. Klicka i den tjocka smeten i en form med löstagbar botten. Strå lite råsocker på toppen och baka i ugnen i drygt en timme. Prova med en provsticka om kakan är färdig, annars får den stå inne en stund till.
  6. Låt kakan svalna, skiva upp den och servera med lättvispad grädde

Bild för Anna Billing

Mer från Anna Billing


Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing
Bild för Anna Billing