Kvittenkaka med hasselnötter
Receptmakare: Anna Billing
Portioner: 8
Tid: 75 minuter
Förebilden till den här goda kakan med kvitten hittade jag på en engelsk blogg förra året. Lite häftigt att kakan innehåller olivolja, tycker jag. Jag ändrade en del i tillagningstiden, lade till och drog ifrån bland ingredienserna.
- 1 stor kvittenfrukt eller flera små(600g)
- 1 1/2 dl olivolja
- 200 g strösocker
- 3 ägg
- 350 g vetemjöl
- 1 tsk kanel
- 1/2 msk bikarbonat
- ½ tsk salt
- 100 g hackade hasselnötter
- finrivet skal från 1 citron
- Till servering:
- Lättvispad grädde
- Sätt ugnen på 175º C
- Dela kvittenfrukterna i små pyttebitar och låt dem svettas med hasselnötshacket, en tesked socker och en skvätt olivolja.
- Vispa ihop sockret i en bunke med olivoljan. Tillsätt äggen, ett i taget och fortsätt vispa tills smeten tjocknat.
- Blanda mjöl, bikarbonat, salt och kanel i en separat skål och häll långsamt blandningen i smeten under omrörning.
- Tillsätt kvittenbitarna, nöthacket och zesten. Klicka i den tjocka smeten i en form med löstagbar botten. Strå lite råsocker på toppen och baka i ugnen i drygt en timme. Prova med en provsticka om kakan är färdig, annars får den stå inne en stund till.
- Låt kakan svalna, skiva upp den och servera med lättvispad grädde