Kyckling med jumbobönor, pumpa, harissa och dill

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 50 minuter

Det är en trevlig känsla att köpa en hel kyckling. Skrovet blir till fond. Om du är lat går det bra att ersätta vattnet med buljong på färdig koncentrerad kycklingfond. Välj då 500 g lårfiléer som blir saftiga och fina när de får puttra länge. Lägg gärna i en extra stjärnanis om du gillar den smaken.

  • 1 (ca 1,4 kg) hel kyckling
  • 1 stor schalottenlök
  • 2 msk smör
  • ca 2 tsk harissa
  • 1 knubbig kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • (ev 1 nypa hel saffran)
  • ca 6-8 dl kycklingfond
  • 2 bitar apelsinskal (använd potatisskalare)
  • 1/2 msk salt
  • 600 g vinterpumpa
  • 3 dl kokta jumbobönor
  • 1/2 dl gröna eller gula russin
  • 1 apelsin
  • 1 knippe dill
  • Till servering:
  • Fullkornsbulgur eller quinoa
  1. Stycka kycklingen: skär loss bröstfiléerna och låren som delas i knäleden till sammanlagt fyra delar. Ta bort skinnet . Koka buljong av skrov och vingar (se recept).
  2. Bryn strimlad schalottenlök tillsammans med kanel, stjärnanis (ev saffran) och de fyra lårbitarna på kycklingen. Slå på kycklingfonden. Skär noga bort allt det vita på apelsinskalet och skär i strimlor. Vänd ner apelsinstrimlor, harissa och salt. Låt puttra ca 20 minuter under lock.
  3. Skär skalet av pumpan och dela pumpköttet i fingerstora bitar. Dela kycklingbröstet i lika stora bitar. Vänd ner kyckling, pumpa, bönor och russin. Låt puttra i ytterligare 10 minuter.
  4. Pressa apelsinen. Smaka av med pressad apelsin, salt och harissa. Hacka dillen grovt och vänd ner den.