Kycklinggryta med smak av Kerala

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 20 minuter

Den här grytan tillkom i desperation. Du kan använda torkade curryblad men då får du öka till ca 20 curryblad för de smakar så lite. Curryblad går fint att frysa. Om du använder någon annan kokosgrädde än Savoy får du nog öka mängden. Savoy finns på nästan alla asiatiska butiker. Bunkra!

  • 450 g kycklinglårfilé
  • 1 tsk salt
  • 1/2 msk bruna senapsfrön
  • 2 msk finhackad eller grovriven ingefära
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 liten röd thaichili (ca 6 cm), i tjocka skivor eller chiliflingor
  • 15 färska curryblad
  • 1 msk finriven färsk gurkmeja eller 1/2 tsk torkad
  • 1/2 tsk hing (asafoetida)
  • 1/2 burk Mutti körsbärtomater
  • 1 dl kokosgrädde (den lite fetare kokosmjölken på runt 20%)
  • 200 g tinad fryst bladspenat, urkramad eller halverade halvtinade gröna bönor
  • Till servering:
  • Brunt basmatiris eller kikärtspannkakor
  • Kanske några mangobitar
  • Grovrivna morötter med pressad lime
  1. Strimla kycklingen i lillfingersstora bitar (mitt lillfinger, om jag får be!). Blanda med salt och marinera. Om du köpt pippin i plasttråg kan du använda det. Låt marinera medan du förbereder de andra ingredienserna.
  2. Hetta upp ingefära och senapsfrö i rapsoljan på medelvärme tills ingefäran börjar få färg och senapsfröna grånat och kanske poppat någon gång. Vänd snabbt ner chili, curryblad, gurkmeja och hing. Rör runt. Ös ner kycklingen och stek under omrörning i 3-4 minuter.
  3. Tillsätt tomater och hälften av kokosgrädden. Tillsätt 3 dl vatten. Låt puttra på låg värme tills kycklingen är mör, ca 10 minuter.
  4. Vänd ner spenaten och låt puttra ytterligare någon minut.

Bild för Lisa Förare Winbladh

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh