Kycklingsoppa med angelikarot och bocktörne

Dryckestipsare: Jonas Almberg
Tie Guanyin
Jag har här skapat en förenklad variant inspirerad av soppan som fick mig på fall på Bar Shu. Den här soppan är gräsligt oortodox och förtretar säkert experter på kinesisk medicin. Det enda jag kan lova är att den är mycket god och i alla fall inte omedelbart dödande. Det blir godast att använda en mild svampsort. Du kan antingen använda karljohan, vit blomkålssvamp eller den speciella stam-shiitaken. I värsta fall får du nöja dig med en hel torkad vanlig shiitake som skivas efter blötläggning. Den långkokta hönan kan strimlas i soppan, är den alltför smaklös och torr är det bara att slänga eller mata katten med. Här finns ett mer avancerat recept på fylld kyckling för den som känner sig djärv. Här hittar du en guide till de ovanligare ingredienserna.


Portioner: 4-6
Tid: 1 1/2 timme
Du behöver: 

2 msk hela korngryn
1 liten näve torkad svamp
1 hel kokhöna
1 bit ingefära stor som två tummar
2 stjärnanis
1 bit angelikarot
8 jujube
1 bit astragalusrot
1 msk kinesiskt bocktörne (wolfberries)
(en aning konc kycklingfond)

Gör så här: 
  1. Lägg korngrynen i blöt i hett vatten. Blötlägg svampen i 2 dl ljummet vatten.
  2. Dra skinnet av hönan. Skiva ingefäran Lägg höna, ingefära, stjärnanis och salt i en stor gryta och slå på 2 l vatten. Koka upp och skumma av. Låt sjuda under lock ca 1 timme. Sila av buljongen.
  3. Slå upp buljongen i en kastrull och tillsätt alla ingredienser utom bocktörne. Smaka av noga hela tiden. När smaken angelikaroten börjar kännas är det dags att fiska upp den så att soppan inte blir för besk. Låt sjuda ca 30 minuter elelr tills korngrynen är mjuka.
  4. Tillsätt bocktörne och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Smaka av med salt, kycklingfondoch kanske en nypa socker. Soppan blir godast om den får stå och dra i någon timme med alla kryddor.

Bild för Lisa Förare Winbladh
2007-12-09
Av

Mer från Lisa Förare Winbladh


Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh
Bild för Lisa Förare Winbladh