Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: 6-8
Tid: 3 1/2 timme, minst
Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva upprepa att gryta är snabbmat. Den effektiva arbetstiden är kort. Belöningen riklig. Du kan peta i kikärter, gröna bönor och blomkål istället för linser. Och du kan fräsa tärnade rotsaker tillsammans med löken om du har några som skräpar i kylen. Det lägger jag mig inte i. En generös shiraz passar bra att dricka till.
- 1 1/2 kilo grytbitar av lammrygg
- 2 medelstora gula lökar
- 7 cm ingefära drygt 1/2 dl finhackad eller grovriven)
- 75 g smör (knussla inte)
- 1 tsk kardemummafrön
- 1/2 msk hel spiskummin
- 1/2 msk brunt senapsfrö
- 1 stor kanelstång
- 2+2 klyftor vitlök
- 1 l krossade tomater
- 3-5 dl vatten
- 150 g torkade aprikoser
- 1 kapsel kalvfond (fond du chef)
- 4 dl kokta avrunna svarta linser (t ex Risentas små linser)
- 500 g fryst bladspenat
- chiliflingor efter behag
- Till servering:
- Kokt kamutvete eller basmati
- Tjockyoghurt
- Finskuren koriander
- Ta fram köttet så att det är rumstempererat.
- Halvera löken och skala den. Hacka ganska fint. Tvätta ingefäran och skär bort torra bitar. Finhacka eller grovriv, du behöver inte skala den.
- Stek sakta lök och ingefära i smöret till slöken mjukant och börjar få färg. Stressa inte, det måste få ta tid. Det är nu den fina djupa söta smaken utvecklas.
- Krossa kardemumman lätt. Lägg ner kardemumma, spiskummin, senapsfrö och kanelstång. Stek sakta tills senapsfröna grånat och kanske poppar sakta. Pressa ner två klyftor vitlök och fräs ytterligare 15 sekunder.
- Slå på tomaterna, lägg i buljongpastan och slå på vattnet. Koka upp ordentligt.
- Lägg ner ett par köttbitar i taget i den sjudande blandningen, rör om och låt koka upp mellan. Fortsätt tills allt kött är nerrört i grytan. Låt puttra mycket sakta med locket till hälften på till köttet är mört, ca 3 timmar. Du kan också stoppa in grytan med locket på i ugn 125°C. Halvera och lägg ner aprikoserna efter 2 timmar.
- Smaka av med salt. Pressa ner 1-2 klyftor vitlök till och rör ner 1-2 tsk chiliflingor beroende på sort. Vänd ner linserna.
- Smakar det för lite kryddor? Mortla lite av kryddorna, fräs dem i 2 msk smör med lite finriven ingefära tills de doftar och vänd ner i grytan. Riv ner lite kanelstång.
- Låt puttra i ytterligare 10 minuter. Rör ner den frysta spenaten och låt puttra tills spenaten är helt tinad och genomvarm.
- Servera med tillbehören.