Receptmakare: Lisa Förare Winbladh
4 portioner
Tid: 15 minuter + 3 timmar i frysen
Nu när fruktdiskarna mest erbjuder influget, skrumpet och smaklöst tar jag understundom min tillflykt till burken. Jag är nämligen enormt förtjust i konserverade päron. Det här är en mycket enkel dessert som väcker omgivningens jubel (om omgivningen inte är helt pantad).
- 1 stor burk konserverade päron
- 1 tsk finrivet citronskal
- 1 msk pressad citron
- Kryddhonung:
- 1 dl ljus honung
- 1 krm salt
- 2 krm kanel
- 1 krm mald kryddnejlika
- 1/2 tsk rostad svartpeppar
- Till servering:
- frysta björnbär, halvtinade
- Låt päronen rinna av och skiva dem. Spara spadet. Frys skivorna utbredda på plastfolie på ett fat. Ställ även in 4 coupeglas i frysen.
- Förbered kryddhonungen: Koka samman alla ingredienser och låt det puttra i ett par minuter tills honungen precis börjar dofta ”karamelligt”. Dra snabbt bort från värmen och låt svalna något.
- Kör päronen till ”snö” i en matberedare med kniven monterad. Tillsätt skal och saft av citron. Späd med en aning päronspad tills sorbeten får en smidig konsistens.
- Sleva upp i coupeglasen, dekorera med björnbär och servera omedelbart med ljummen honung. Det här är en mycket enkel dessert som väcker omgivningens jubel (om omgivningen inte är helt pantad).