Receptmakare: Margit Richert
Portioner: 4
Tid: 60 minuter
Har man en köttkvarn är det dags att leta fram den, annars fungerar det också att riva rödbetorna fint. Alldeles oavsett blir det saftiga och vackra biffar med mycket smak. De fungerar lika bra med en fetaostsås som på lunchmackan.
- 500 g lammfärs
- 1 knippe fina små rödbetor
- 1 gul lök
- 1/2 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- 1/2 tsk torkad rosmarin eller en lliten finhackad kvist färsk
- 1 tsk salt
- nymalen svartpeppar
- finrivet skal av 1/2 citron
- 1 pressad vitlöksklyfta
- olivolja till stekning
- Skrubba rödbetorna och befria dem från blasten (släng den inte om den är fin, den äts precis som mangold!). Skär i mindre bitar. Slarvhacka löken.
- Montera köttkvarnen med minsta skivan och mal igenom rödbetor, lök och färs. (Eller finriv rödbetorna, finhacka och finhacka löken och blanda med färsen).
- Blanda ströbröd, mjölk, ägg, salt, svartpeppar, rosmarin, citronskal och vitlök och låt svälla tio minuter.
- Blanda sammman färs och ströbrödsröra och rör väl till en jämn smet.
- Forma små biffar med oljade händer och stek sakta i olivolja på båda sidor.

