Receptmakare: Lisa Förare winbladh
Portioner: ca 900 g
Tid: 1 1/4 timme (varav 1 timme puttring)
Det här är ett av de recept jag är mest nöjd med. Det räddar nämligen mitt skafferi från att översvämmas av sorgmodiga russinrester. Hittills har jag testat den med flera goda ostar, isynnerhet med getost är russinguckan underbar. Dessutom förgyller de söndagssteken med gammelgod gräddsås. Jag har blandat dem med gyllenstekt lök och serverat som vuxentopping på ett rotsaksmos. Dessutom är den en oöverträffad present, i synnerhet som julklapp.
Jag är helt övertygad om att receptet fungerar finfint med annan mumifierad frukt du hittar i skafferiet. Men det är just konsistensen på russinen som gör chutneyn så speciell. Habaneron kan naturligtvis ersättas av annan chili men den ger en speciellt fin arom i just den här chutneyn. Habanerotabasco eller annan habanerosås är givetvis tänkbara alternativ. På bilden ser du chutneyn före puttring, färdig är den vackert nötbrun.
- 600 g gröna russin
ca 3 dl vatten
1 ½ dl äppelcidervinäger
1 dl ljust muscovadosocker eller farin
1 msk bruna senapsfrön
2 kryddnejlikor
¾ dl finhackad eller grovriven färsk ingefära
3 små eller 2 stora kanelstänger
2/3 tsk hing eller 2-3 klyftor vitlök, tunt skivade
½ finhackad habanero eller habanerosås efter smak
(½ dl bocktörne wolfberries eller zereshk) - (1-2 msk mörkt muscovadosocker
- Lägg alla ingredienser i en tjockbottnad kastrull av teflon eller rostfritt. Koka upp och låt sjuda under lock ca 1 timme. Passa noga mot slutet så att det inte bränns. Skvätt i lite mer vatten då och då om det ser torrt ut. Exakt mängd beror på grytan, värmen och russinens skrumpnad.
- Vänd ev ner bocktörne och mörkt muscovadosocker när 15 minuter återstår. Rör om då och då. Tillsätt mer vatten om det behövs.
- Fyll på rengjorda burkar och sätt på locken. Låt burkarna svalna upp och ner. Förvara svalt.