Sallad med stekt fläsk, rågbrödskrutonger och äpple

Receptmakare: Lisa Förare Winbladh

Portioner: 4

Tid: 15  minuter

  • 1 liten låda blandad sallad av enastående kvalitet
  • 100 g rökt eller rimmat sidfläsk, från liten producent
  • 2 tunna skivor grovt osötat rågbröd med surdeg
  • 1/2 tsk finhackad grov timjan (eller grov salvia)
  • 1 msk olivolja till stekning
  • 1/2 stort syrligt krispigt svenskt rödkindat äpple  Aroma eller Rubinola
  • 1 msk finhackad schalottenlök (hackas minuten före servering)
  • Dressing:
  • 1 msk mild olivolja eller kallpressad solrosolja
  • 1/2 msk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk råsocker
  • 1 nypa salt
  • nymald svartpeppar
  1. Lägg salladen i en stor skål med kallt vatten och rör om försiktigt så att det inte eventuella utan högst sannolika gruset faller till botten. Låt stå ett tag och upprepa. Slunga salladen torr eller skaka den torr i ett durkslag med hushållspapper. Jag brukar ta salladen i en handduk och svinga armen utomhus så att centrifugalkraften driver vattnet ur salladen. Det är verkligen viktigt att salladen är riktigt torr.
  2. Vispa samman ingredienserna till dressingen under tiden salladen blötläggs. Skär äpplet i bitar och skiva lövtunt.
  3. Tärna fläsket och brödet fint. Stek fläsket knaprigt på medelvärme. Höj värmen och häll i olivolja. Tillsätt timjan och bröd och stek ytterligare några minuter under omrörning tills brödet är knaprigt.
  4. Blanda salladen med dressing, äpplen och lök. Vänd ner krutonger och fläsk. Servera på fem röda sekunder innan salladen slaknar helt av de varma ingredienserna.